Hlavní obsah

Komiks Démoni balkánské války není oddychovým listováním na dlouhé zimní večery. A to je dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud kolem vás kniha Vladimíra Dzuro s názvem Vyšetřovatel zatím jen proplouvala, je komiks Démoni balkánské války vhodným způsobem, jak si tento příběh, který vznikl na základě skutečných událostí, alespoň trochu přiblížit. Řekl bych oddychovějším, vzhledem k tomu, že jde o komiks, ale to by bylo s ohledem na téma poměrně daleko od skutečnosti. Tento příběh z nedávné historie je nebezpečně živý i dnes.

Foto: archiv nakladatelství Grada

Komiksová kniha Démoni balkánské války

Článek

Pokud se zeptáte člověka po maturitě, co mu říkají pojmy Vukovar či alespoň Srebrenica, obvykle se se zlou potážete. Dějepis ve školách se stále více zaobírá Zlatou bulou sicilskou či bitvou na Bílé hoře než nedávnou historií lidstva. Často jako by dějiny naší civilizace končily rokem 1945 a zbylé čtvrtstoletí se obvykle řeší jen pouhým doporučením na samostudium.

Říkává se, že neznalost neznalosti je nemoc ignoranta. Konflikt v bývalé Jugoslávii je přitom jedním z těch, které proběhly v nedávné době. S jeho následky se setkáte, kdykoliv přijede srbský fotbalový tým do Česka, když vyrazíte na trek do Kosova nebo třeba i jen vyrazíte na chorvatský venkov.

Komiksově zpracovaný příběh na základě knihy Vladimíra Dzuro přitom nabízí příjemnou linku s českou osobností a navzdory autorově hluboké znalosti dané problematiky je pro čtenáře příběh snadno vstřebatelný a srozumitelný. Zatímco některé stránky vypráví příběh skoro jen obrazově, jiné nabízejí nemalé množství dialogů a informací důležitých pro pochopení celého konfliktu.

Foto: archiv nakladatelství Grada

Komiksová kniha Démoni balkánské války

Vladimír Dzuro působil jako první a po dlouhou dobu jediný Čech v týmu hlavního žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Byl pověřen vyšetřováním válečných zločinů Srbů v Chorvatsku a západní Bosně. Nakladatelství Grada samo uvádí, že komiks ani původní kniha tak sice nejsou komplexním pohledem na celý konflikt, ale popisují sled událostí, které vedly k zatčení vůbec prvního válečného zločince od skončení druhé světové války.

Komiks pak jakoby mimoděk čtenáři sděluje alespoň základní reálie, které mu pomáhají orientovat se v problematice. Sluší se zmínit, že za vznikem komiksu na základě původní knihy stojí jako hlavní autor Jan Kužník, který toto pojetí příběhu inicioval.

Komiksová kniha Démoni balkánské války je skutečně zajímavým počinem. Úspěšně boří zažité představy o tom, že komiksy jsou primárně oddychovým čtením. Zároveň ale touto formou umožňuje nahlédnout pod pokličku zhruba čtvrtstoletí starého konfliktu i těm, kteří by se do tradičně pojaté knihy na toto téma jinak pustit neodvážili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám