Hlavní obsah

Jihočech uběhl půlmaraton ve sněhu, bez bot, téměř nahý a v rekordním čase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josef Šálek v neděli v Pelhřimově uběhl ve sněhu a mrazu půlmaraton bosý a oblečený pouze v šortkách. Trať dlouhou 21,1 kilometru zdolal za hodinu a 36 minut - tímto časem překonal dosud nejlepší výkon nizozemského otužilce Wima Hofa.

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Otužilec Josef Šálek vytvořil nový rekord.

Článek

„Cítím se skvěle, zima mi není,” řekl Šálek hned za cílem. Uvedl, že doufá, že jeho výkon přinese mnohým inspiraci v tom, že i oni mohou pro své zdraví něco udělat.

„Mohu potvrdit jménem pelhřimovské redakce České knihy rekordů, že čas jedna hodina 36 minut a 21 vteřin je novým světovým rekordem. Josef Šálek překonal svého holandského předchůdce,” řekl Miroslav Marek z agentury Dobrý den. Hof podle údajů agentury v lednu 2007 uběhl půlmaraton naboso ve sněhu a ledu za dvě hodiny a 16 minut.

Na start se padesátiletý rodák z jihočeského Písku postavil necelé dvě hodiny před polednem, při venkovní teplotě asi minus pět stupňů. Většinu trasy absolvoval po zasněžených cestách v městských sadech, kde vyměřený okruh s délkou 720 metrů oběhl osmadvacetkrát. V cíli hned Šálek poskytoval rozhovory, aniž by se oblékl, novinářům pózoval i vleže na sněhu. Postěžoval si jen na trochu ztuhlá ústa.

Beskydský šerpa vynesl na zádech k soše Radegasta rekordních 432 piv

Muži

Novopečený rekordman uvedl, že ho zajímá překračování různých limitů. Otužovat se začal před 12 lety, nejdřív doma ve sprše. Později se zabýval i chůzí přes žhavé uhlí a skleněné střepy. „Takže jsem vlastně přešel hodně na ten kontakt bosou nohou,” řekl. Běhání k tomu přidal před třemi lety. „Začal jsem i zjišťovat, jaké to je v té zimě,” dodal.

Podle Šálka má spousta lidí běh spojený s představou rychlosti a vzdálenosti. „A potom si to nedokážou užít. Ale já říkám, že to je hlavně o radosti z pohybu,” řekl. Sám začínal na třech kilometrech. „S jazykem na vestě a myslel jsem, že druhý den už to nerozchodím. Ale šel jsem do toho znovu a znovu,” uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám