Hlavní obsah

Jídlo vyrobené z plastu? I tak může znít hudba budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělkyně Eleonora Ortolaniová přišla s nekonvenčním řešením recyklace a proměnila plast ve vanilkovou zmrzlinu. I když jde o uměleckou instalaci, 27letá designérka chce změnit způsob přemýšlení o jídle, které by pomohlo s udržitelností a řešením znečištěného životního prostředí.

Designérka vyrobila vanilkovou zmrzlinu z plastového odpaduVideo: Reuters

 
Článek

„Guilty Flavours je prvním vzorkem zmrzliny vyrobené z plastového odpadu. Jedná se o totožný plast, jenž známe z klasických plastových lahví, ze kterých pijeme,“ vysvětlila svůj projekt pro agenturu Reuters studentka umění na Central Saint Martins v Londýně.

Původem italská umělkyně se nechala inspirovat svou frustrací ze selhání snah o zastavení znečištění životního prostředí a neustálým růstem produkce plastu. „Úmyslem je především ukázat, že v současnosti máme nástroje a prostředky k přehodnocení potravinového systému, ve kterém žijeme,“ objasnila designérka účel své práce.

Lego vzdalo plán vyrábět stavebnice z recyklovaných plastových lahví

Zahraniční

„Myslím si, že je to nejen působivé, ale i důležité – rozpoutat debatu a začít v této oblasti více objevovat. Na začátku projektu jsem se snažila zjistit, co je vůbec možné. Postupem času jsem narazila na vědce, kteří se tím již zabývají,“ líčila Ortolaniová svou cestu za strháváním hranic.

Proces, který umožňuje tento magický trik, vyvinuli vědci v Edinburghu. Využívají přitom metabolickou sílu enzymů a bakterií, které štěpí polyethylentereftalát (PET) a proměňují ho ve vanilin – molekulu, která dává vanilce její chuť.

Foto: Reuters

Designérka vyrobila vanilkovou zmrzlinu z plastového odpadu

Výzkum biochemičky Joanny Sadlerové z roku 2021 se věnoval právě využití plastu jako suroviny pro mikrobiální růst. Doktorka z Univerzity v Edinburghu vytvořila speciálně vybavené mikroby pro projekt Ortolaniové. Zdůrazňuje však, že se zatím jedná stále pouze o výzkumný vzorek, nikoliv o produkt ke konzumaci.

„Psali mi lidé, že je nezodpovědné nabádat ostatní, aby jedli plasty. Považuji za opravdu důležité nebrat bezpečnostní stránku v této věci na lehkou váhu. Musí to projít totožnými regulačními procesy jako jakékoliv jiné potraviny,“ akcentovala vědkyně.

Zatím tedy není možné vanilkovou zmrzlinu z plastu skutečně konzumovat, nicméně věda spěje kupředu, a tak třeba jednoho letního parného dne budeme stát frontu na plastovou zmrzlinu.

Výroba zmrzliny bývala fyzicky náročná a špinavá práce, říká pražský zmrzlinář. Pochoutce zasvětil muzeum

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám