Hlavní obsah

Japonský gigant představil své první hodinky s tourbillonem

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný japonský výrobce hodinek Seiko stojí za mnoha inovacemi v hodinářském průmyslu, namátkou zmíníme třeba první sériově vyráběné quartzové hodinky nebo hybridní pohon Spring Drive. Je tak možná překvapením, že svůj první tourbillon, tedy vrcholnou hodinářskou komplikaci, firma představila až v roce 2016, a to pod svou luxusní značkou Credor.

Foto: Seiko (4x)

Credor FUGAKU Tourbillon

Článek

O tourbillonu (mechanismus kompenzující vliv gravitace na chod hodinek) od Seika se spekulovalo dlouho, vždyť firma na něj měla léta zapsaný patent. Konec čekání ale nastal až letos na březnovém hodinářském veletrhu Baselworld.

Hodinky nesou logo Credor, což je značka, v rámci které se Seiko v posledních letech zaměřovalo na designově výstřednější kousky, ale i technologicky mistrovská díla, například v podobě modelu s minutovou repeticí. Není tak překvapením, že tourbillon se objevil právě pod touto značkou.

Pohled na zadní stranu hodinek

Na hodinkách je patrný odkaz na obraz Velká vlna u pobřeží Kaganawy od Kacušiky Hokusaie. Toto nejen pro Japonsko významné dílo je se Seikem pevně spjato, vždyť interpretace vlny se objevuje již po desítky let na zadní straně potápěčských hodinek této značky.

Velká vlna u pobřeží Kaganawy od Kacušiky Hokusaie

Extravagantní vzhled hodinek nemusí každému sedět, jedná se však o perfektní ukázku japonské techniky zdobení maki-e a umění těch nejlepších rytců.

Ciferník se zlatostříbrnou vlnou je uložen v pouzdře z platiny a bílého i žlutého zlata s lunetou se 48 safíry. Hodinky mají průměr 43,1 milimetru a jsou poměrně tenké, pouze 8,8 milimetru, což je na hodinky s tourbillonem slušný výkon.

Zdobený je i bok pouzdra

Hodinky, na nichž pracují ti největší mistři z hodinářského studia Šizukuiši v Morioce na severu ostrova Hónšú, vzniknou v počtu pouhých osmi kusů.

Cena je stanovena na 50 miliónů jenů, což je podle současného kurzu 10,8 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Když se hodinář pustí do psacích potřeb

Jednou z nejvýraznějších novinek prestižního hodinářského veletrhu SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie), který probíhal v Ženevě minulý týden,...

Výběr článků

Načítám