Hlavní obsah

Hvězdy JetSurfu se v Praze předháněly v tricích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze se konal historicky první ročník světového závodu v poměrně novodobém jetsurfingu, který má svůj původ v Čechách. Desítky závodníků z celého světa si tak změřily své síly a představily tento nový fenomén. Během závodu se surfaři doslova předháněli ve svých výkonech.

Hvězdy JetSurfu se předvedly ve Žlutých lázních Video: Novinky

 
Článek

Nový sportovní fenomén s názvem jetsurfing si našel své první příznivce i v České republice. Tento sport se vyznačuje především specifickým ultralehkým surfem, který je poháněný vlastním spalovacím motorem. Zajímavostí je, že samotnými průkopníky ve výrobě takového prkna, jsou nadšenci z Brna. Samotná myšlenka je známá už spoustu let. Doposud se však nikomu nepovedlo vyrobit funkční a zároveň komplexní řešení, které by vyhovovalo všem závodníkům. Až nyní.

„To prkno, přesně takové, jaké má specifika, vyrábí zatím jen naše firma. Já jsem vlastně se svým kolegou dal prkno do funkčního stavu tak, aby vyhovovalo závodníkům. Díky našim znalostem a zaměřením na sport, jsme byli schopni vymyslet produkt, který závodníci potřebují. O to se už snaží výrobci více než 40 let,“ prozrazuje výrobce JetSurfu Martin Šula.

Vlny nejsou třeba

První ročník JetSurf jamu se uskutečnil také v rámci založení pražského JetSurf Clubu. Celkově se zde letos sešlo 35 závodníků, a to z celého světa. Dorazili i surfaři z Hawaje, Brazílie či Francie. Spousta z nich se věnuje i dalším vodním sportům.

„Oproti klasickému surfingu je to lepší v tom, že člověk nepotřebuje vlny. Může jezdit v podstatě kdekoliv. Zároveň jde ale jezdit i v těch vlnách. Je to užitečný a všestranný sport. Prkno v podstatě můžete vzít kamkoliv s sebou,“ říká nadšeně závodník a zakladatel JetSurf Clubu Jan Charouz.

Celková rychlost, kterou je možné dosáhnout během jízdy na JetSurfu, je až 60 kilometrů v hodině. Prkna, která jsou určená pro tento sport, jsou celkem tří typů. První je ideální pro základní jízdu, je to víceméně pro rekreační ježdění. Druhý typ je specifický pro vlny, je určen pro závodníka, který by chtěl více pracovat na klasickém surfování. Třetí prkno je především pro profesionální závodníky.

Drahá zábava

„Já miluju kombinaci jízd na prkně a všech vodních sportů. Líbí se mi to spojení motorsportu s vodním sportem. Je to geniální nápad. Největší inspirací jsou pro mě jezdci, kteří patří do top 5,“ vysvětluje promotér akce a závodník Jan Vančura.

Vítězem letošního prvního ročníku se stal český surfař a zároveň motocyklový závodník Jakub Kornfeil, druhé místo získal Kai Lenny a třetí pozici pro sebe zajistil Jan Charouz.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Zakladatelé JetSurf Clubu by rádi v Praze do budoucna spustili i samotnou výuku tohoto sportu. Základní prkno pro úplné začátečníky vyjde zhruba na devět tisíc euro (250 000 Kč). Bez peněz tedy na JetSurf nelez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám