Hlavní obsah

Hvězdným bankéřům mizí svět, na který byli zvyklí. Nezvládají to

Novinky, vpl

Ryan Crane (37) nikam nespěchal. První únorovou neděli si trpělivě počkal, až manželka Sarah (39) odjede s oběma dcerami na bruslení. V jejich rezidenci ve Stamfordu ve státě Connecticut, která může směle soupeřit s paláci naftařských šejků, se odebral k baru v hale. Namíchal si koktejl. A zatímco se jeho tři „ženy“ proháněly po kluzišti, umíral.

Foto: Profimedia.cz

Nejeden bankéř zhoršení svých výsledků psychicky nezvládne.

Článek

„Byla to pomalá smrt,“ zkonstatoval pro list The Wall Street Journal (WSJ) Michael Addison, toxikolog z oddělení detektivů v úřadu okresního šerifa.

Crane vyrostl v New Jersey, v roce 1999 promoval na Harvardu a o rok později nastoupil do banky JP Morgan. Dlouho šlo všechno tak, jak mělo jít. Svět mu ležel u nohou, jeho hvězda zářila naplno.

„Ryan to na burze uměl. Narodil se s talentem od boha. Něco takového se nedá naučit, s tím se musíte narodit. Nikdo, kdo mu svěřil peníze, nelitoval,“ uvedla Joan McDermmotová, která s Cranem v tandemu pracovala pět let. Finanční krize, jež vtrhla na Wall Street s plnou silou na podzim 2008, mu však obrátila svět vzhůru nohama. Přestalo se mu dařit, ničil ho stres z přílišného očekávání, v hierarchii se propadával níž a níž.

Závislost na úspěchu

„Na dokonalý svět veleúspěšného muže si přivykl natolik, že ho považoval za samozřejmost. Zčistajasna se mu začal rozpadávat pod rukama. To bylo příliš. Bral to jako osobní příkoří, nespravedlivé ponížení,“ dodala Joan McDermmotová.

O pouhé tři dny dříve Gabriel Mayee (39), viceprezident pro technologie londýnské pobočky JP Morgan, skočil ze střechy 33patrové budovy Canary Wharf v Londýně. Scotland Yard sdělil, že vyšetřovatelé nalezli dopis na rozloučenou. Ačkoli policisté odmítli upřesnit obsah, list Financial Times napsal, že se v něm omlouval „všem, které tolik a tak neodpustitelně zklamal“.

Co se skrývá za sebevraždami

Přísné regulace ze strany vlád, ztráta renomé či podlomené „finanční zdraví“ bank – to už nejsou jediné potíže, jež sužují světový finanční sektor. Bankovní domy čelí vlně sebevražd. Od začátku roku se už sedm lidí z bankovnictví dobrovolně rozhodlo skoncovat se životem. Média i odborníci spekulují, co vlastně stojí za tím, že si bankéři sahají na život. Někteří vidí příčinu v rozsáhlém vyšetřování bank, které vlády a úřady spustily takřka souběžně s vypuknutím finanční krize.

Inspektoři odhalili praní špinavých peněz či rozsáhlé manipulace na akciových a komoditních trzích. Podle Christine Mourtierové z Americké nadace pro prevenci sebevražd za tím může stát „uklízení“ v bankovnictví.

Bankéři, kteří si sáhli na život v posledních týdnech

Ryan Crane, bankéř JP Morgan, Connecticut, USA

Gabriel Magee, viceprezident pro technologie v JP Morgan, Londýn, Británie

William Broeksmit, manažer Deutsche Bank, Londýn, Británie

Mike Dueker, hlavní ekonom Russell Investment, USA

„neznámý třicátník“, investiční bankéř JP Morgan, Hongkong

Tim Dickenson, šéf komunikace Swiss Re, Londýn, Británie

Richard Talley, zakladatel pojišťovací společnosti American Title Services, USA

„Velké finanční ústavy jeden za druhým už celé měsíce ohlašují propouštění desítek tisíc zaměstnanců. Investiční bankéři například na Wall Street jsou velmi soutěživí a porovnávají se mezi sebou. Jejich práce bývá často smyslem jejich života a propuštění velmi těžce snášejí. Lidé se najednou cítí nahraditelní,“ konstatuje Mourtierová.

Reklama

Výběr článků

Načítám