Hlavní obsah

Farmář odmítá jmění za svůj lukrativní pozemek, ve městě chce udržet zeleň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesátiletý Sompot Tubcharoen pěstuje na svém pozemku o velikosti osmi hektarů rýži a melouny. Ačkoliv je o jeho lukrativní pozemek na předměstí hlavního thajského města Bangkoku obrovský zájem, farmář o prodeji nepřemýšlí. Hospodaření je pro něj snovou prací a ve městě chce navíc udržet alespoň trochu zeleně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajský farmář odmítá prodat svá lukrativní rýžová pole developerůmVideo: Reuters

 
Článek

Předměstí Bangkoku, v němž se pozemek farmáře nachází, je obehnáno obytnými domy, kancelářskými budovami a frekventovanými silnicemi.

Není divu, že i o Tubcharoenův pozemek je obrovský zájem. Částka, kterou jsou za něj lidé ochotni nabídnout, navíc rok od roku roste.

„Nabídky dostávám každý rok. Zatímco loni mi nabízeli 20 miliónů bahtů (13,5 miliónu korun) za jeden rai (0,16 hektaru), letos nabízejí 30 miliónů (přes 20 miliónů korun),“ svěřil se farmář agentuře Reuters.

Tubcharoen ale tvrdí, že hospodaření je pro něj snová práce a tyto nabídky pravidelně odmítá. „Nepotřebuju tolik peněz,“ říká skromně.

Produkty, které vypěstuje, prodává jenom těm, kteří si pro ně sami přijedou. Kromě toho je pak nabízí návštěvníkům své restaurace, která se nachází hned naproti farmy.

Ceny pozemků v Bangkoku se v roce 2017 zvýšily o 30 procent. Podle realitní kanceláře CBRE Group za to částečně může nedostatek dostupného prostoru.

A to je právě dalším z důvodů, proč se Tubcharoen své farmy nechce vzdát. Město je totiž podle něj zahlcené budovami a postrádá tolik potřebnou zeleň.

Reklama

Výběr článků

Načítám