Hlavní obsah

Čte a počítá zároveň. Zvláštní talent mu zajistil věhlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak schválně, za jak dlouho po přečtení náhodné věty dokážete správně určit, kolik daný text obsahuje písmen? Jednapadesátiletý Mohammad Sayaheen z jordánského Irbidu takřka okamžitě. Díky neobyčejné dovednosti si vysloužil uznání v televizní soutěži a nyní je i světovým rekordmanem.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Mohammad Sayaheen je čerstvým světovým rekordmanem.

Článek

„Schopnost rychle počítat jsem v sobě objevil na střední škole, a to skoro náhodou. Myslel jsem si, že to dokážou všechny děti, z omylu mě ale vyvedl učitel matematiky,“ svěřil se Guinnessově knize rekordů, jejíž je nyní čerstvě součástí.

Uveden je tam jako člověk, který dokáže nejrychleji na světě spočítat písmena v deseti náhodně vybraných větách. Úkol před zraky zástupců z knihy rekordů splnil za 35,5 sekundy.

@gwrarabic

محمد صياحين، 51 عام، شكّل ثورة جديدة في الجمع بين عالمي الحساب الذهني الفائق والرصد السمعي. فقد استطاع حصد الرقم القياسي العالمي لأسرع وقت في حساب عدد الأحرف في 10 @ابو الحروف جمل ذهنياً بواقع 35.5 ثانية.

♬ original sound - Guinness World Records Arabic - Guinness World Records Arabic

Mohammad Sayaheen při překonávání světového rekordu

Dle regulí muselo jít o náhodně generované a gramaticky správné věty, které obsahovaly sedm až deset slov, včetně podmětu, předmětu a přísudku. Jordánec je musel číst nahlas, v opačném případě by to podle svých slov zvládl ještě rychleji.

„Nepotřebuju se rozcvičovat. Tyto výpočty zvládám jako první věc po ránu,“ uvedl Sayaheen, jenž si vysloužil uznání veřejnosti už před 11 lety v televizním pořadu Arabs Got Talent, kde postoupil do druhého kola. Není bez zajímavosti, že kromě arabštiny zvládá písmena s přesností počítat i v angličtině.

Před 11 lety se objevil v televizní show Arabs Got Talent

A jaký je jeho klíč k úspěchu? „Překonal jsem potřebu intenzivního mentálního soustředění. Aktuálně jsem závislý na citlivosti konečků svých prstů. Například prsteníček na mé počítací ruce může představovat číslo devět, 19 nebo 29 v dané větě. Druhá část procesu zahrnuje rychlé sečtení těchto počtů. S praxí to jde velmi rychle, ale pochopitelně je k tomu zapotřebí přirozený talent,“ uzavřel.

Vařil pět dní v kuse a měl halucinace. Po dni odpočinku ještě dva dny pekl

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám