Hlavní obsah

Český jedlík do sebe nasoukal kilogram býčích varlat za necelé tři minuty

Netradiční rekord, i když zatím neoficiální, vytvořil v pátek v Sebranicích na Blanensku extrémní jedlík Jaroslav Němec. Za méně než tři minuty zvládl sníst kilogram býčích varlat, které mu kuchař Motorestu Zlatá studna připravil na přírodno na víně se slaninou.

Foto: ČTK

Jaroslav Němec při pojídání býčích varlat

Článek

„Obvykle je připravuje jako řízek v trojobalu, ale řízky na rychlost jsem už jedl. Zvolili jsme proto přírodní úpravu a kilogram masa,“ řekl Němec, kterému výkon trval přesně dvě minuty a 58 vteřin.

Soutěžím v jedení se věnuje 18 let a kromě běžných jídel, jako jsou například ovocné knedlíky, tousty nebo jitrnice, se proslavil tím, že snědl jako první na světě menu složené ze tří nejvíce zapáchajících jídel. Patří mezi ně zkvašené žraločí maso hákarl, švédské jídlo ze zkvašeného rybího masa surströmming a ovoce durian.

Muž, který snědl všechno – příběh největšího jedlíka všech dob

Historie

„Také jsem nejspíš jako jediný na světě snědl celou plechovku rybího masa surströmming včetně kostí a nálevu. Trvalo to minutu a 24 vteřin,“ konstatoval. Tento výkon označil také za jeden z nejobtížnějších.

Právě u extrémně zapáchajících potravin podle něj tělo nejvíc protestuje. „Už to mám vyzkoušené, člověk nesmí moc přemýšlet, v hlavě se cosi přepne, naskočí adrenalin,“ dodal jedlík. Soutěže si ale v posledních letech vybírá, neúčastní se například soutěží v pojídání chilli papriček.

V týdnu běžný jídelníček

Vyučený kuchař, který se v současnosti živí jako skladník, se chystá vydat knihu, v níž shrne své zkušenosti se soutěžemi v jedení a přidá také vlastní recepty. „Mám asi 15 receptů, které vyhrály nějaké soutěže a rád bych se o ně s lidmi podělil,“ uvedl Němec. Tyto recepty ale nepředstavují žádné extrémy, je mezi nimi třeba bábovka s vaječným koňakem, která bodovala v soutěži Českého rozhlasu.

Na své pokusy o rekord nebo soutěžní klání Jaroslav Němec příliš netrénuje. Ve všední dny se snaží jíst zdravě, často se stravuje vegetariánsky a jí hodně ovoce a zeleniny. V posledních letech začal běhat.

„Většina soutěží se koná jako součást víkendových akcí, takže v týdnu se zase vrátím k běžnému jídelníčku,“ doplnil s tím, že žádné zdravotní potíže si svým koníčkem nezpůsobil. Když se chystá pojídat neznámou specialitu, zjistí předem, zda si její konzumací nemůže způsobit zdravotní problémy.

„Když jsem se chystal sníst tarantuli, zjistil jsem, že problémem by mohly být chloupky, které se člověku mohou zapíchnout do krku. Ale domluvil jsem se s kuchařem na úpravě a žádné problémy nebyly,“ dodal Němec.

Při pátečním rekordu nebyl přítomen nikdo z agentury Dobrý den, která zápisy do České knihy rekordů zajišťuje. Jedlík se pokusí nechat rekord do knihy zapsat zpětně díky pořízenému videozáznamu a výpovědi svědků.

Burgerpokalypsa padla za 14 minut, jedlík si dal po výkonu navíc dezert

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám