Hlavní obsah

Český freediver je rekordmanem v plavání pod ledem

Právo, Karel Otcovský

Freediver a reprezentant ve volném potápění David Vencl se postaral o zápis do Guinnessovy knihy rekordů v plavání pod ledem. V zatopeném lomu Vápenka v Lahošti na Teplicku uplaval v úterý po poledni v předepsaných podmínkách bez neoprenu a čepice na jeden nádech podél nataženého lana 80 metrů.

Foto: David W Cerny, Reuters

David Vencl při překonání rekordu v plavání pod ledem

Článek

„Nejdůležitější bylo zachovat chladnou hlavu, a to v tomhle prostředí není úplně problém,“ řekl šťastný plavec po výkonu novinářům čekajícím na břehu.

Rekordní vzdálenost urazil za minutu a pětatřicet sekund. „Bylo to rychlejší, než jsem čekal. Cítil jsem se výborně, přece jen jsem měl natrénováno,“ dodal.

Led musí být pro uznání zápisu do knihy rekordů 30 centimetrů silný, síla ledu ale podle plavce nemá na výkon žádný vliv. „Voda je pořád stejně studená,“ konstatoval otužilec z Teplic.

Otužování v ledové vodě pro posílení imunity i psychiky: Jak s ním začít a co dodržovat

Zdraví

„Freediving (nádechové potápění – pozn. red.) je disciplína, při níž musíte být tady a teď. Zachovat čistou hlavu, vypnout ji. A soustředit se na daný okamžik, na dané tempo. Jak myslíte, co bude za pět metrů nebo pět vteřin, už nejste tady,“ přiblížil myšlenky pod ledem.

Když Vencl dosáhl cíle a vynořil se z ledové vody, pronesl: „Nebylo to tak zlý.”

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Český freediver David Vencl 23. února 2021 v zatopeném lomu Vápenka v Lahošti na Teplicku výkonem 80,9 metrů překonal Guinnessův rekord a vytvořil světový rekord v plavání pod ledem bez neoprenu.

„Říkal jsem si, co po vzoru mistra Venclovského, který po zdolání kanálu La Manche, řekl: ‚Já su tak šťastné!‘ řeknu, až vylezu. Moje vyjádření znamenalo, že jsem se cítil velmi dobře, že jsem měl jasně daný cíl a věděl jsem, že to zaplavu,“ vysvětlil.

Rekord potvrdí asi za 12 týdnů

Nezapomněl pochválit i početný tým, s nímž na přípravě rekordu spolupracoval. „Pomáhal mi nastavit hlavu. Možná to bude znít pateticky, ale nebylo to o rekordu, nýbrž o cestě,“ zdůraznil Vencl.

Do vod nádrže v České Lípě vyrazili otužilci. Chyběl jim led a mráz

Domácí

Dosavadním rekordmanem v plavání pod ledem byl Dán Stig Severinsen, který v roce 2013 uplaval 76,2 metru. Rozhodčí z asociace Pure Apnea dal Venclovu výkonu bílou kartu. „To znamená, že to vypadá, že to je světový rekord. Ale neviděl mě, jak plavu pod ledem, takže musí ještě zkontrolovat videozáznam a potom to potvrdit,“ vysvětlil.

Zda rekord překonal, se oficiálně dozví zhruba 12 týdnů po posouzení.

Foto: Karel Otcovský , Právo

David Vencl po rekordním výkonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám