Hlavní obsah

Českému hodináři se povedl fantastický úspěch

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luděk Seryn (42) není mezi českými hodináři neznámé jméno. Ovšem úspěchu a uznání, kterých dosáhl, se nedostalo žádnému jeho krajanovi. Poté, co si nechal patentovat vlastní řešení stroje v hodinkách, který celý rotuje kolem osy, dostal pozvánku mezi čtyřicítku nejlepších a nejvlivnějších hodinářů světa.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Luděk Seryn ve své dílně na pražských Vinohradech pracoval dva a půl roku na jedněch hodinkách.

Článek

„Asi každý máme někoho, kdo je pro nás absolutní ikonou. Říkáme si, že by se nám podlomila kolena, jen kdyby vedle nás stál. Pro mě je tím člověkem Philipe Dufour, řadu let nepřekonaný nejlepší nezávislý hodinář světa. Loni na výstavě v Basileji, kde jsem představoval hodinky, na nichž jsem pracoval dva a půl roku, za mnou přišel. Poklepal mě po rameni a řekl, že můj strojek je úžasný. Že vlastně vůbec nechápe, jak to, že to dosud nikoho nenapadlo. A to se mi v tu chvíli vážně podlomila kolena,“ přiznal Luděk Seryn.

Vyučený zlatník

Prostřední část stroje hodinek pojmenovaných Karel Rotation, jež na největší hodinářské události Seryn představil, totiž rotuje. Strojek, který nese další dvě části – jedna řídí pohyb ručiček, druhá s automatickým nátahem dodává energii hodinkám –, se kolem osy otočí jednou za osm hodin.

Hodinky Karel Rotation od Luďka Seryna.Video: Novinky

Francouzsky znějící příjmení si český hodinář sám neumí vysvětlit. „Jsem Moravák, pocházím z Mohelnice. V Praze jsem asi pět let. Na hodinařinu jsem šel, protože mě bavila mechanika. Asi ve druháku jsem si pak řekl, že je vlastně jedno, čím se budu živit, ale chci to dělat nejlíp, jak dovedu. A toho se držím,“ řekl Právu Seryn, který k hodinářství přidal ještě vyučení v oboru zlatník.

Cenami ověnčené kuchyňské prkénko vzniklo v garáži

Muži

Zlomovým okamžikem v jeho životě byla pozvánka do elitní společnosti Académie Horlogere des Créateurs Indépendants (AHCI).

„Stalo se to těsně před výstavou v Basileji. Pozvali mě do své skupiny jako hosta. Poté, co jsem v březnu na výstavě představil své hodinky Karel Rotation s patentovaným strojkem, se mě rozhodli titulovat na kandidáta. To v podstatě znamená, že mě přijali do svých řad. Nyní rok dva budou sledovat mou práci, aby mě uznali za stálého člena. S přesnými počty je to v této společnosti trochu složitější, ale když jsem se nyní dotazoval, sdělili mi, že aktuálně je 30 stálých členů a sedm kandidátů,“ vysvětlil své postavení mezi světovou elitou český hodinář.

Stály by 4,5 milionu

Unikátní hodiny v hodnotě zhruba 200 000 eur (4,5 milionu Kč) vyrobil Seryn ze zhruba 270 součástek, z nichž 200 si zhotovil sám. „Zadal si je klient, který už ode mě jedny hodinky má. I pro mě to byla obrovská výzva a neskutečně mě to posunulo. Ten člověk nyní má to, co nikdo jiný. A o to asi hlavně jde. Utratit hodně peněz za hodinky není tak těžké. Ale s mými hodinkami je tam i příběh, denní práce jednoho člověka,“ popisuje motivaci svých zákazníků hodinář, který za 12 let vytvořil čtyřicet tři kusy unikátních hodinek.

Obdivovatel Copperfielda předvedl jako první Čech hazardní kousek

Muži

Poté, co na veletrhu šperků a hodinek Baselworld vyvolal tak obrovský zájem mezi sběrateli a odbornou veřejností, začal sám přemýšlet, zda by nemělo být hodinek s plastickým logem LS víc.

„Do budoucna nevylučuji spolupráci s větším výrobcem. Bavilo by mě, kdyby se moje hodinky vyráběly ve větším množství. Ale mé plastické logo zůstane jen na těch, které jsem vytvořil vlastníma rukama. Můj hlavní cíl stále je vyrábět unikáty,“ dodal Seryn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám