Hlavní obsah

Australská surfařka sjela největší vlnu v historii a překonala světový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednatřicetileté australské profesionální surfařce Lauře Eneverové se v lednu letošního roku na havajském ostrově Oahu podařilo sjet vlnu měřící 13,3 metru. Guinnessova kniha rekordů nyní potvrdila, že jde v disciplíně paddle-in (surfař se rozjede svépomocí, tj. bez asistence vodních skútrů či jiných motorových plavidel) o historicky největší pokořenou vlnu v ženské kategorii.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Laura Eneverová je držitelkou světového rekordu.

Článek

„Věděla jsem, že je to vlna mého života. Všechno se sešlo, řekla jsem si, že jdu do toho, a věřila si, že to dokážu,“ uvedla rodačka ze Sydney pro World Surf League (WSL), řídicí orgán pro profesionální surfaře.

Eneverová překonala rekord brazilské surfařky Andreji Mollerové, která sjela v roce 2016 na havajském ostrově Maui vlnu dosahující 12,8 metru. „Je mi ctí překonat Andrejin rekord a pokračovat v pokořování obrovských vln,“ dodala.

Jak se z rybářského městečka stala mekka surfingu

Cestování

Australanka se do oceánu zamilovala už jako dítě a svoji surfařskou kariéru odstartovala v pouhých 11 letech. V roce 2009 se stala juniorskou mistryní světa. O dva roky později si odbyla svůj profesionální debut a začala sbírat vítězství za vítězstvím, přičemž se pravidelně umísťovala v Top 10 ženské Championship Tour.

„Nikdy bych nebyla na tomto místě, nebýt všech surfařů, kteří přede mnou ve světě velkých vln vydláždili cestu. Obzvláště těch opravdu odvážných žen, které mě vždycky inspirovaly a dávaly mi pocit, že to můžu zvládnout,“ svěřila se Eneverová.

„Laura je nebojácná, oddaná a je skutečnou inspirací. Jsem hrdá, že jí můžu gratulovat,“ prohlásila sportovní šéfka WSL Jessi Miley-Dyerová.

Mužský rekord v této disciplíně drží od roku 2016 Američan Aaron Gold. Stejně jako Mollerová sjel svoji největší vlnu v životě, která měřila 19,2 metru, na havajském Maui.

Pro doplnění, zcela největší vlnu na světě - za asistence vodního skútru, který surfaře do vlny naveze, a ten díky němu získá rychlost - sjel podle Guinnessovy knihy rekordů v roce 2020 v portugalském Nazaré německý surfař Sebastian Steudtner. Vlna měřila 26,21 metru. V ženské kategorii drží světový rekord Brazilka Maya Gabeiraová, která ve stejném roce a na stejném místě sjela vlnu měřící 22,4 metru.

KVÍZ: Máte rádi adrenalin? Otestujte své znalosti v extrémních sportech

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám