Hlavní obsah

Argentinci mají smůlu, za Maradonův legendární dres vysázel stovky milionů někdo jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1986, když argentinský fotbalista Diego Maradona rozhodl dvěma góly čtvrtfinále proti Anglii na MS v Mexiku. Jeden ze zásahů vstoupil do historie jako „boží ruka“. Dres, který měl během zápasu Maradona na sobě, se nyní vydražil za rekordní částku. Anonymní kupec zaplatil v přepočtu asi 208 milionů korun, což překonalo nabídku argentinského zástupce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maradonův dres ze čtvrtfinále MS 1986 se vydražil za rekordní sumuVideo: Reuters

 
Článek

Maradonův dres se stal vůbec nejdražší sportovní relikvií, která kdy byla vydražena. Předchozí rekord držel originální rukopis s ideou založení moderních olympijských her od barona Pierra de Coubertina z roku 1892.

Dres ze čtvrtfinálového zápasu dostal od Maradony po utkání anglický záložník Steve Hodge, který jej později vystavil v anglickém Národním fotbalovém muzeu v Manchesteru. Minulý měsíc však oznámil, že jej dá do aukce, kterou tento týden zprostředkovala aukční síň Sotheby's.

Ačkoliv kupec, který vysázel za dres 7,1 milionu liber (280 milionů korun), zůstal v anonymitě, argentinská média spekulují o zámožném člověku z Blízkého východu, který má mít blízko k Manchesteru City.

Nadšenec má doma 400 fotbalových dresů, kvůli raritě uplácel i uklízečku

Muži

Pravost dresu mezitím aukční síň ověřila podle detailního srovnání několika prvků na dresu. V minulosti se totiž objevily spekulace, že ve skutečnosti jde o dres, který měl Maradona pouze v prvním poločase. Obě památné trefy přitom přišly až po změně stran.

Jaký bude další osud dresu, zatím není jasné. Argentina však vehementně usiluje o to, aby byl umístěn do muzea v Buenos Aires.

„Rádi bychom si s vítězem aukce popovídali a pokusili se všemi možnými způsoby dostat dres do Argentiny, kde by byl vystaven v den Diegových narozenin,” uvedl prezident Argentinského fotbalového svazu Claudio Tapia.

Argentinský svaz podporoval na aukci účast soukromého sběratele Marcelo Ordase, který však se svojí nabídkou okolo 5,5 milionu liber (160 milionů korun) neuspěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám