Hlavní obsah

Architekt Tančícího domu stvořil lahev, kterou na rozdíl od domu asi na vlastní oči neuvidíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámý architekt Frank Gehry, který je mimo jiné jedním z architektů pražského Tančícího domu, nedávno potěšil milovníky luxusního alkoholu. Navrhl totiž lahev Hennessy X.O Mathusalem, která v sobě ukrývá šest litrů francouzského koňaku, jehož cena je závratných 150 tisíc eur (3,7 milionu korun).

Foto: Hennessy

Frank Gehry s majestátní lahví koňaku.

Článek

Limitovaná edice koňaku Hennessy spojila americko-kanadského architekta a francouzské sklárny Baccarat, které byly založeny už v roce 1764. Vyrobeno bylo pouhých 30 křišťálových lahví, které se dostanou skutečně jen k vyvoleným. Tomu také odpovídá jejich cena.

Foto: Hennessy

Jedna lahev vyjde v přepočtu na 3,7 milionu korun.

Ručně vyrobené lahve, jež jsou v podstatě sochařským dílem, byly pro skláře pořádným oříškem. Návrh byl totiž velmi složitý a řemeslníci museli vytvořit na třicet různých plastik. Celý proces výroby pak zabral několik měsíců.

Foto: Hennessy

Řemeslníkům ve francouzských sklárnách zabrala práce několik měsíců.

Samotná karafa je inspirována vzhledem koňaku podávaného na ledu, jehož barvu přerušují syté tóny alkoholu. Gehryho cílem bylo vyvolat u obdivovatelů jeho díla emoce.

„Já sám jsem se vlastně rozplakal, když jsem to viděl, takže doufám, že stejnou odezvu to vyvolá i v ostatních, kteří dílo uvidí. Třeba proto, že nikdy nic podobného neviděli,” uvedl architekt.

Denně ochutná drobná dáma několik vzorků rumu, respekt získává už 30 let

Muži

„Je pro mě vzrušující vidět výtvor, který posouvá hranice a ještě tady nebyl. Doufám, že to, co jsme vytvořili, obstojí se stejnou vášní a řemeslnou zručností, jakou do svého výrobku vkládají tvůrci Hennessy v Cognacu,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám