Hlavní obsah

Angličanka přeplavala délku celé Británie. Jako první žena v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetileté Jasmine Harrisonové z anglického města Thirsk v Severním Yorkshire se po 110 dnech podařilo doplavat z mysu Land's End do skotské vesnice John O'Groats. Plavala podél západního břehu Velké Británie a zdolala celkem 1448 kilometrů. Tuto trasu přeplavala jako první žena v historii.

Foto: Profimedia.cz

Jasmine Harrisonová

Článek

„Od chvíle, kdy jsem poprvé skočila do vody, až po vynoření v cíli to byl epický zážitek,“ svěřila se serveru BBC Harrisonová, která svoji výpravu dokončila v úterý.

Plavat začala 1. července, do cíle dorazila po 110 dnech. Denně byla ve vodě čtyři až 12 hodin, přičemž svůj plavecký výkon obvykle rozdělovala do dvou směn. Když neplavala, jedla, spala či odpočívala v podpůrném člunu.

Na jeden zátah uplavala nejvíce 26 kilometrů, za jeden den pak nejvíce celkem 50 kilometrů.

„Bylo to opravdu náročné. Od medúz po neustálý chlad až po odřeniny z neoprenu. Na druhou stranu to ale bylo rovněž velmi obohacující,“ popsala problémy, s kterými se po cestě musela vypořádat.

Podle jejích slov ji medúzy několikrát popálily obličej a ruce a jednou ji pronásledoval žralok. Vyhýbat se prý musela i vojenským cvičením.

Vloni převeslovala Atlantik

Náročnou pouť podél západního břehu Velké Británie absolvovala, aby inspirovala ostatní a aby podpořila charitativní organizace Surfers Against Sewage a Sea Shepherd UK, které se věnují ochraně moří, oceánů a mořského života.

Britská právnička převeslovala za 40 dní Atlantik, vytvořila nový rekord

Koktejl

Trasu z anglického mysu Land's End do skotské vesnice John O'Groats před ní přeplavali pouze dva lidé - Sean Conway v roce 2013 a Ross Edgley v roce 2018. Harrisonová je v tomto ohledu první ženou. Vloni přitom rovněž překonala světový rekord, když sama jako nejmladší žena v historii převeslovala Atlantik.

Reklama

Výběr článků

Načítám