Článek
Pokud nepatříte mezi konzervativce, kteří vyhraněně navštěvují pouze jeden podnik a mají již vysezený důlek v rohovém křesílku, jistě vás potěší, že po prvním úspěšném ročníku se i letos do metropole vrací týden oslavující míchané nápoje. Barové řemeslo a v některých případech i tzv. flair bartending (stylové servírování nápojů) budete moci pozorovat v desítkách barů, které se letos do akce zapojují.
Ač se může zdát 6. květen jako datum zcela nahodilé, není tomu tak. Je to přesně 219 let od doby, kdy byla v amerických novinách poprvé položena otázka: „Co znamená koktejl?“ A přestože by v některých nalévárnách naší krásné země nedokázali na tuto otázku pořádně odpovědět ani dnes, něco takového rozhodně nehrozí v bezmála 50 pražských barech, které se Prague Cocktail Week 25 účastní.
Zvýhodněné koktejly i různé degustace
Mimochodem, odpověď v USA zazněla přesně o týden později, kdy také pražská akce končí.
Podobně jako za většinou novot a dobrých myšlenek na české barové scéně v uplynulých třech dekádách, i za touto tak trochu stojí legenda barových kruhů Saša Mikšovic. Právě on totiž na samotném konci minulého století, v roce 1999, s tímto svátkem seznámil českou metropoli.
A co že se tedy vlastně chystá? Speciální koktejlové menu s drinky za zvýhodněnou cenu 155 korun a mocktailem za 125 korun. Plánují se i tematické večery, workshopy a nejrůznější degustace. Vyvrcholením celého týdne pak bude oslava Mezinárodní dne koktejlu, a to 13. května na Smíchově v objektu bývalého kláštera sv. Gabriela, který dnes nese název Gabriel Loci.
„Koktejlová kultura v Praze zažívá obrovský rozkvět. Máme tu světově uznávané bary, výjimečné barmany a jedinečnou atmosféru, kterou si hosté zamilují. Tato akce je ideální platformou, jak tuto energii ukázat navenek,“ uvedl spoluorganizátor akce Filip Stránský.

Tempo barové scény v jedné karibské zemi udává právě Angostura, hořké kapky a aromatický rum mají přední pozice snad ve všech podnicích. Víte, ve které?
A jaká že byla ona slavná odpověď v novinách? Newyorský plátek s názvem The Balance and Columbian Repository definoval koktejl jako „stimulující lihovinu složenou z různých destilátů, cukru, vody a bitters kapek“. A když už jsme u těch bitters kapek — víte, odkud pochází Angostura? Ne? Tak v následujících sedmi dnech máte ideální šanci to napravit.