Hlavní obsah

Zrzavý se neprodal, čeká se na Fillu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na nedělní pražské aukci Pictury se překvapivě nenašel zájemce, který by koupil mimořádné dílo Jana Zrzavého Zátiší s hruškou. Obraz byl vyvoláván za 2,5 miliónu korun a kdyby se prodal, byla by to rekordní cena za Zrzavého na českém trhu. Nejdražší položkou aukce se tak stal obraz Karla Černého V buffetu de Saxe, vydražený za 650 tisíc korun.

Foto: Stará aréna Ostrava

Hovory ze staré pohovky

Článek

V sobotu 24. dubna se očekává další aukce, kde by se ceny pohybovat v miliónech. Galerie ART v pražském hotelu Hilton Prague draží několik pokladů z bývalé sbírky profesora Jaroslava Borovičky. Obrazy byly restituovány z Národní galerie. K nejslavnějším patří Zátiší se sokolem od Filla Emily s vyvolávací cenou 2,8 miliónu korun.

Fillův obraz z roku 1930 visel po léta v pracovně ředitele Národní galerie akademika Jiřího Kotalíka. Kdysi vlastnil zátiší Adolf Hoffmeister, který ho v 50. letech prodal Borovičkovi, protože se bál, že bude obviněn z obdivu pro "pokleslé" umění. Sběratel Borovička byl později zatčen a obraz stát zabavil. Zátiší se sokolem je nyní k vidění na výstavě v Galerii ART na Staroměstském náměstí. Pak už bude k mání jen na sobotní aukci v Hiltonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeká se rekord za hrušku Zrzavého

Český umělecký trh čeká velká senzace. V neděli 18. dubna draží firma Pictura na pražském Žofíně Zátiší s hruškou od malíře Jana Zrzavého s vyvolávací cenou...

Výběr článků

Načítám