Hlavní obsah

Zpracování drahých kamenů na Turnovsku se dostalo na český seznam nehmotného kulturního dědictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turnov

Turnovsko a celý Český ráj jsou odedávna spojovány s nálezy polodrahokamů a jejich zpracováním. Nyní se turnovská tradice zpracování drahých kamenů dostala na český seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. Zapsána tam byla spolu s další významnou lidovou tradicí v podobě obřadního párového tance „zavádka“ z oblasti Hanáckého Slovácka.

Foto: Muzeum Českého ráje v Turnově

Zpracování polodrahokamů na Turnovsku

Článek

„Broušení drahých kamenů je vysoce specializovaným rukodělným odvětvím, jehož kořeny sahají ve zdejším regionu až do 16. století a jsou neodmyslitelně spojeny se zdejšími přírodními podmínkami v podobě bohatých zdrojů drahých kamenů v Českém ráji i Podkrkonoší. Ty zde byly místními obyvateli hledány a zpracovávány již od prehistorických dob, jak o tom svědčí bohaté archeologické nálezy,“ uvedla zpracovatelka nominace Lenka Laurynová, která je současně kurátorka Muzea Českého ráje v Turnově.

Charakter brusičské práce i vlastnosti drahé suroviny vyžadují naprosto precizní, trpělivou, poučenou a soustředěnou práci, která klade na brusiče, „kamenáře“, vysoké požadavky. To je také příčinou dodnes přetrvávající tradiční podoby tohoto řemesla, kam mechanizace vstoupila jen velmi okrajově.

„I v 21. století se jedná o ruční práci za použití po staletí výrazně nezměněných nástrojů a pomůcek i technologických postupů. Přesto se tento jedinečný obor neustále vyvíjí a podílí se na nejmodernějších výzkumech a technologiích díky zdejším firmám, využívajících zejména synteticky pěstované krystaly pro vědu,“ dodala Laurynová.

Chtějí na seznam UNESCO

Republikový seznam nemateriálního kulturního dědictví aktuálně čítá 33 položek.

„Věříme, že se stejně jako u vánočních ozdob z foukaných perliček podaří otevřít cestu k přípravě nominačního procesu na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva, zvaný jako seznam UNESCO. U našich zahraničních partnerů s podobnou tradicí v oblasti broušení drahých kamenů v německém Idar-Obersteinu již takovéto snahy probíhají, získat podporu pro mezinárodní nominaci se tedy v tuto chvíli jeví jako reálné a díky našim dlouholetým dobrým kontaktům také pravděpodobné,“ doplnila Lenka Laurynová.

Nenahraditelný český granát zdobí i sošky Slavíků. Družstvo slaví 65 let

Ekonomika

Český granát je pořád zárukou kvality

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Český granát

Výběr článků

Načítám