Hlavní obsah

Zpěvák Tony Bennett má Alzheimerovu chorobu

Lékaři diagnostikovali americkému zpěvákovi Tonymu Bennettovi Alzheimerovu chorobu. Ve svém nejnovějším čísle o tom informoval časopis AARP specializovaný na problematiku stáří. Zpěvák ale cvičí hlas a dvakrát týdně zpívá za doprovodu svého dlouholetého pianisty Lee Musikera.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Tony Bennett na fotografii z roku 2017

Článek

AARP Bennettův stav popsal jako "stále přibývající vzácné chvíle jasného uvažování a uvědomování". Zpívá prý ale stále velmi snadno a čistě. Příznaky nemoci se u něj projevily už v roce 2016.

Čtyřiadevadesátiletý Bennett má za sebou sedmdesátiletou kariéru. "Není to už ten bývalý Tony, ale když zpívá, tak ano," řekla jeho manželka Susan.

Poznamenaná je schopnost pamatovat si nedávné události, takže zpěvák někdy neví, kde právě je. Poznává ale své blízké a mluví s nimi, poskytnout interview už však nedokáže.

Odborníci z Univerzity Karlovy popsali proces, který může vést k Alzheimerově chorobě

Věda a školy

Bennett dlouho natáčel i koncertoval, v roce 2014 vydal společné album s Lady Gaga s názvem Tony Bennett & Lady Gaga: Cheek to Cheek. Při setkáních rozložených mezi lety 2018 až 2020 s ní pak natočil ještě jedno album duet.

Podle amerického sdružení Alzheimerovy choroby žije v USA s touto nemocí pět milionů Američanů a demencí trpí desetina lidí starších 65 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám