Hlavní obsah

Zpěvák skupiny Yes Jon Anderson: Se Chagallem jsme byli přátelé

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na festivalu Colours of Ostrava vystoupí v sobotu 11. července zpěvák skupiny Yes Jon Anderson. Zazní songy, jež zpívá se skupinou i z jeho soukromé dráhy. Nebudou chybět ani písničky od Vangelise.

Článek

Na festivalu Colours of Ostrava vystoupíte sám, bez skupiny Yes, se kterou působíte především. Představíte kromě sólových skladeb i písničky vaší slavné artrockové kapely?

Samozřejmě, zazní hodně hitů Yes, například Owner of A Lonely Heart, Roundabout nebo Starship Trooper. Budu zpívat jen s kytarou nebo hrát na piáno, nebudou chybět nové písničky ani ty od Vangelise.

Jednou jste řekl, že se považujete za „hudebního cikána“. Jak jste to myslel?

Během svého života jsem hrál s různými muzikanty, protože rád dělám různorodé žánry – jednou divočejší, pak world music nebo irskou hudbu. Líbí se mi to dobrodružství.

V současné době spolupracuji přes internet s pětadvaceti lidmi ze všech koutů světa. Ta práce mi přináší nové zkušenosti, člověka to naučí lépe porozumět životu. Třeba nedávno jsem nahrával takovou milou skladbu s pěkným vyprávěním nebo reggae song, který napsal v Itálii jeden chlapík. Každý den je jiný, a to je přece úžasné.

Během své kariéry jste spolupracoval s řadou slavných hudebníků. Na kterého z nich nejraději vzpomínáte?

Každá spolupráce byla rozdílná. Vangelis byl něco jako můj učitel, Mike Oldfield byl zase velmi dobrý přítel, hodně jsme spolu popíjeli. S Yes jsme strávili čtyřicet let společného života, měli jsem velký úspěch a dělali krásnou muziku. Kapela je něco jako bratrství, parta kamarádů – většinu času jsme byli v pohodě, bylo nám dobře. A jindy ne, ale to je život.

Poslední album s Yes jste vydali před osmi lety. Chystáte novou desku?

Chystáme ji na příští rok. Bude to něco jako naše dřívější album Fragile, kdy jsme udělali čtyři velké skladby a každý člen kapely tehdy přispěl svou zkušeností ze svých sólo projektů.

Říká se o vás, že máte jeden z nejlepších hlasů na světě. Co si o tom myslíte?

To ne... Jsem šťastný, že můžu každý den zpívat, že jsem vůbec schopný zpívat. Je to požehnání, jsem nadšený z každé nové písničky, kterou udělám.

Kdo je tedy podle vás nejlepší zpěvák?

Pane bože, já nevím. To je velmi těžká otázka. Když jsem byl mladý, měl jsem rád Elvise Presleyho, Beatles, Bruce Springsteena. Mohli by to být i Aretha Franklin, Steve Wonder, Sting. Ten seznam je nekonečný.

Malujete také obrazy. Kdo vás inspiroval?

Mám rád všechny klasiky – Rembrandta, Michelangela a Marca Chagalla. Chagalla jsem potkal, když mu bylo devadesát. Bylo to na jihu Francie, kde jsem bydlel kousek od jeho domu. Každý víkend jsem chodil k němu domů a zpíval mu, stali se z nás přátelé. Také jsem mu napsal několik písniček a napsal o něm a jeho životě muzikál.

Vystavujete své obrazy?

Ne, občas je ale prodávám a výtěžek věnuji UNICEF. Půl roku jsem byl velmi nemocný, nemohl jsem zpívat. Začal jsem proto každý den malovat. Dokončil jsem teď jedno velmi speciální plátno pro dětskou nemocnici.

Kde je možné si vaše obrazy koupit?

Zajděte na mé internetové stránky a tam mé malby najdete.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Ostravy míří Morcheeba a Mercury Rev

Pořadatelé festivalu Colours of Ostrava v pondělí zveřejnili další jména hvězd, které vystoupí od 9. do 12. července na letošním ročníku. K programu přibyla...

Výběr článků

Načítám