Hlavní obsah

Zpěvák a hudebník David Koller: Technologie používají nás, ne my je

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák, skladatel a hudebník David Koller zveřejnil nový singl a klip My se vám ozveme. Autorem hudby je Matěj Belko, text napsal Belko s Kollerem. Skladba zazní i na koncertech na vinicích, na které se zpěvák se svým Kollerbandem chystá. Od 12. do 15. července odehraje čtyři akustické sety v pražském klubu Jazz Dock. V rozhovoru prozradil i to, co dělá skupina Lucie.

Foto: archiv umělce

David Koller bude v následujících měsících vydávat singly.

Článek

Písnička My se vám ozveme je o nesvobodě člověka v současném světě. Co vás vedlo k tomu uchopit v textu právě toto téma?

S hudbou k písni přišel Matej Belko, který je tři roky členem mé kapely. V textu jsme se rozhodli zachytit fakt, že svět, ve kterém dnes žijeme, je především digitální. Nejvíce času nám bere to, že neustále hledíme do telefonu, hudbu posloucháme z mobilu nebo počítače, jsme propojeni online a podobně. Všichni si myslíme, že ty technologie používáme, ale ony mnohem víc používají nás.

V následujících dvanácti měsících plánuju vydávat řadu singlů, v nichž budou témata textů podobná. Ne úplně stejná, ale vzájemně si blízká. Máme vybraných asi osm písní, na kterých dál pracujeme. Chtěl bych je zveřejňovat zhruba po dvou měsících.

Vy sám také podléháte digitálním technologiím?

Určitě ano. V osobním životě mi to tak někdy připadá a v hudbě jsou souvislosti trochu jiné. Kollerband je sice kytarová kapela, ale mou snahou je být více otevřený elektronice a syntezátorům. Byl bych rád, kdyby to naši muziku víc ovlivňovalo.

To se ve skladbě My se vám ozveme stalo. V porovnání s vaší předcházející tvorbou je velmi elektronická. Je to začátek nové etapy vaší tvorby?

Koupili jsme spoustu syntetizátorů a věřím, že je do hudby ve značné míře použijeme.

Shrnete následující období zveřejňování singlů tím, že je pak vydáte na společném albu?

Nevím. Bavili jsme se o tom s mým kamarádem výtvarníkem Davidem Černým, který k sérii vymyslel QR kód podobný mému obličeji. Je nepřítel cédéček, takže podobnému vyvrcholení není nakloněn. Já ostatně ani nevím, kam bych si šel cédéčko koupit.

Na druhou stranu mám nové auto a v něm CD přehrávač je. Takže uvidíme.

Již 5. července otevřete vystoupením ve Vinařství Sonberk v Mikulově prázdninovou sérii koncertů Hudba na vinicích. Proč jste účast na těchto akcích přijal?

Na léto jsme měli na přehradu u Znojma nachystaný Kollerfest. Měla to být akce, na které by hráli moji kamarádi muzikanti se svými kapelami či jako sólisté. Kvůli koronavirové krizi ale odpadla a můj manažer začal vymýšlet, jak bychom nejenom tento, ale i další zrušené koncerty mohli nahradit. Série vystoupení na vinicích se jevila jako velice dobrý nápad.

Foto: archiv umelce

David Koller bude hrát na vinicích.

Uskuteční se Kollerfest příští rok?

Snad ano.

Žijete v Mikulově. Nenapadlo vás založit si tam malé vinařství?

Nedávno jsme hráli v Třebívlici, což je obec na Litoměřicku. Tam nedávno nové vinařství vzniklo. V Čechách pro to tedy možná prostor je, ale na Moravě už vinařství jsou. Myslím si dokonce, že se jejich počet takzvaně zastropoval, protože v Evropě je nadprodukce vína a nemá smysl ho vyrábět víc.

Dům, ve kterém v Mikulově bydlím, leží v Habánské ulici. Po třicetileté válce získal tamní panství rod Ditrichštejnů. Jelikož bylo skoro vymřelé, snažil se tam nastěhovat rody z celé Evropy. Ty tam pak zakládaly vesnice a osady. Oblast, ve které je Habánská ulice, měla dlouho vlastní kulturu. Její obyvatelé s Moraváky a dalšími rody moc nedrželi, udělali se pro sebe.

Na lodi, na vinici, na střechách, v kempech. Tam všude se bude letos v létě hrát

Kultura

V každém jejich domě byl sklep a patřily k němu dvůr, zahrada i vinohrad. Tak je to tam dodnes, což se týká i mého domu. Z hroznů, které se mi na vinici urodí, jsem schopen vyrobit pět set litrů vína. Nechávám to ale na profesionálech, o vinohrad a výrobu vína se mi stará soused.

Proč jste se vlastně přestěhoval do Mikulova?

V určitou donu jsem chtěl vypadnout z Prahy a hledal jsem místo, na které bych odešel. Velice se mi líbila Šumava, jenže začátkem června jsou tam ještě místa, na kterých je sníh. Lákala mě také Vysočina, ale tam zase na můj vkus příliš prší. Nakonec jsem se rozhodl odstěhovat do Mikulova, v němž mám známé, a které mám rád.

Skupina Lucie, jejímž jste členem, měla na začátku července hrát v Praze a Slavkově u Brna. Kvůli nařízení vlády omezujícímu počet návštěvníků koncertu byla však obě vystoupení zrušena. Prý bude možné Lucii vidět na několika místech putovního festivalu Summer Arena 2020. Je to tak?

Bude hrát v Brně a Ostravě. Je to takzvaná rychlovka a musím říct, že obdivuju pořadatele. Domlouvat teď něco tak velkého, jak je Summer Areny 2020, je odvážné a ekonomicky nebezpečné.

David Koller vydává singl a klip My se vám ozveme. Upozorňuje, že dobrý sluha může být zlý pán

Kultura

Loni odehrála Lucie halové turné. Jaký má další plán?

Kromě dvou zmíněných koncertů a třetího v Bratislavě jsme na letošní rok nic jiného nachystaného neměli. Už delší dobu se ale bavíme o tom, že bychom v roce 2021 chtěli odehrát koncerty Lucie v opeře.

V minulosti už jsme takové absolvovali. Za rok bychom chtěli jejich program obnovit a přidat do něho i písničky z našeho posledního alba EvoLucie. Jejich aranže pro filharmonii jsme svěřili Kryštofu Markovi, s nímž jsme už v minulosti pracovali.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám