Hlavní obsah

Zpěvačka Pussy Riot mezi zločinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské úřady zahrnuly Naďu Tolokonnikovou (33), známou ze skupiny Pussy Riot, na svůj seznam nejhledanějších „zločinců“. Jedná se o další výstřelek Kremlu, který se snaží během války na Ukrajině potlačit jakýkoliv pokus o svobodné myšlení a vyjadřování.

Foto: Profimedia.cz

N. Tolokonniková kritizovala také ruskou invazi na Ukrajinu.

Článek

Zahraniční média uvedla, že Tolokonniková byla obviněna z trestných činů, ale nespecifikují, o co přesně jde. Už v průběhu března sdělil známý ruský advokát z oblasti lidských práv Pavel Čikov, že bylo proti ní spuštěno řízení kvůli údajné urážce věřících, což je v Rusku trestný čin.

Tolokonniková se se svými kolegyněmi Marijí Aljochinovou a Jekatěrinou Samucevičovou proslavily v roce 2012, když vystoupily v moskevské katedrále Krista Spasitele. Mimo jiné výrazně kritizovaly prezidenta Vladimira Putina.

V písni nazvané Bohorodičko, vyžeň Putina se kromě něj pustily také do tajné služby, ruského patriarchy Kirilla a dalších duchovních. V průběhu vystoupení byly vyvlečeny z chrámu.

Cizí agent

Následně byly ženy obžalovány a souzeny. Tolokonniková strávila téměř dva roky ve vězení a Rusko poté opustila. V roce 2021 ji ruská vláda ještě označila za „cizího agenta“.

Pussy Riot obdržely mimo jiné Cenu Hannah Arendtové a Cenu Václava Havla za kreativní disent. Letos bylo oznámeno, že protestní kapela obdrží také cenu Woodyho Guthrieho za rok 2023.

Guthrie byl americký levicově orientovaný písničkář a Tolokonniková prohlásila, že takové ocenění jí přesně sedí.

RECENZE: Tolokonniková rezignuje na revoluci v Rusku

Kultura

Zeman se chová jako hlupák, vzkázaly prezidentovi Pussy Riot

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám