Hlavní obsah

Znojmo představí pravěké venuše z vykopávek v okolí

Právo, Milan Vojtek
ZNOJMO

Především rájem různých venuší a úlomků z pravěkých plastik má být výstava Život a smrt v mladší době kamenné. Ve středu archeologové prozradili, že v prostorách Znojemského hradu představí i tři nejvzácnější sochy, nalezené na Znojemsku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Starosta Znojma Petr Nezveda (vlevo) a archeolog Zdeněk Čižmář představují obě venuše z Hlubokých Mašůveki gfragment Hedviky z Mašovic, které budou magnetem nové výstavy.

Článek

„Bude to první společná prezentace, kde se lidem představí Hlubokomašůvecká venuše, její starší „sestra“ a Hedvika z Mašovic,“ prozradil archeolog Zdeněk Čižmář.

Místem výstavy se od 25. července stane Císařský sál a přilehlé prostory hradu. Historické unikáty nedozírné ceny budou v trezorové vitríně dominovat prezentaci, která je průřezem nejen významných nálezů ze Znojemska, ale i výsledků posledního bádání z dalších oblastí Moravy.

Čižmář dokonce slibuje stovky venuší či jejich fragmentů z vykopávek. Návštěvníci uvidí i nejnovější nález, o kterém veřejnost do středy neměla tušení. „Asi před třemi týdny jsme našli fragment další mašovické hedviky.

Našli jsme ji téměř na stejném místě, jen asi o dvě stě metrů dál. Je to pata plastiky, původně jsme mysleli, že máme další část Hedviky, ale ukázalo se, že ne. To dále posouvá význam mašovického areálu,“ řekl Čižmář. Nový nález utajil jako překvapení až do středeční prezentace a kus další venuše rovněž vystaví na zámku.

Zatímco Hedvika je Čižmářovým nálezem, zhruba stejně starou Hlubokomašůveckou venuši, datovanou asi 4 600 let před naším letopočtem a její o sto let starší sestru či babičku z téže lokality půjčilo do Znojma Moravské zemské muzeum (MZM) v Brně.

Dinosaurománie pominula

„Neolitické a paleolitické nálezy jsou zase žádané. Dinosaurománie již pominula a tak se znovu vracíme k počátkům lidstva. O naše venuše se ve stejné době hlásili čtyři další pořadatelé výstav, my jsme ale upřednostnili Znojmo,“ řekl ředitel MZM Petr Šuleř.

Myšlenka vzniku prezentace ve Znojmě měla zajímavou historii. Již před rokem se badatelé na jednání na Slovensku dohodli, že letošní konferenci nachystají na podzim do Vranova na Dyjí.

Pak se Čižmářovi povedl životní objev, nález Hedviky při záchranném výzkumu v Mašovicích. Tím byl dán počátek myšlenky prezentovat i další významné nálezy. A když se sami ozvali sponzoři, bylo rozhodnuto. „Jsem rád, že je Znojmo místem pořádání takové výstavy.

Aspoň lidé budou moci vidět, že archeologové nejsou jen postrachem investorů,“ fandí projektu starosta Znojma Petr Nezveda (ODS). Výstava bude otevřena denně mimo pondělí a skončí 17. října. Na hradě má být kromě venuší i další prezentace nejvzácnějších lokalit vykopávek, včetně kostrových hrobů.

Reklama

Související témata:

Související články

Obří spermie zahájila festival akčního umění

Obří plátěná asi osm metrů dlouhá spermie s člověkem v útrobách, která procházela plzeňskou pěší zónou, zahájila v pondělí devátý ročník festivalu akčního...

Výběr článků

Načítám