Hlavní obsah

Zlaté glóby bez hvězd vyhrálo Pokání a Sweeney Todd

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká CNN označila letošní Zlaté glóby za fiasko. První z cen byla udělena herečce Cate Blanchettové za vedlejší roli ve filmu o Bobu Dylanovi I'm Not There (Nejsem tam) a to celý ceremoniál přesně vystihlo. Blanchettová tam totiž skutečně nebyla a nikdo si nepřišel ani pro hlavní cenu za nejlepší dramatický snímek roku (Pokání).

Článek

Zlaté glóby letos poznamenala stávka scénáristů, které podpořili i herci a slavnostní ceremoniál se tak smrskl na krátkou tiskovou konferenci, kde byla pouze přečtena jména vítězů. Podle CNN to vypadalo, že organizátoři to chtějí mít především rychle za sebou. 

Za nejlepší drama byla vyhlášena britská válečná romance Pokání. V kategorii nejlepší muzikál a komedie zvítězil hudební horor Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street a mezi animovanými snímky si cenu odnesl film Ratatouille.

Nejlepším hercem v dramatu byl vyhlášen Daniel Day-Lewis za postavu ropného magnáta ve filmu Až na krev a nejlepší herečkou Julie Christieová za roli v kanadském snímku Daleko od ní.

Deppův první glóbus  

V oblasti komedie a muzikálu se stal nejlepším hercem v hlavní roli Johnny Depp za roli ve filmu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street a v ženské kategorii uspěla Marion Cotillardová za ztvárnění slavné francouzské zpěvačky Edith Piaf. Depp získal Zlatý glóbus poprvé v životě. Ve vedlejších rolích uspěli španělský herec Javier Bardem (drama Tahle země není pro starý) a již zmíněná Cate Blanchettová (Nejsem tam).

Za nejlepší neanglicky mluvený film roku vyhlásila asociace zahraničních novinářů francouzsko-americký snímek Skafandr a motýl o muži paralyzovaném mozkovou mrtvicí a jeho režisér Julian Schnabel dostal také Zlatý globus za nejlepší režii. Bratři Ethan a Joel Coenovi obdrželi cenu za scénář k filmu Tahle země není pro starý.

Ocenění za celoživotní přínos měl převzít slavný režisér Steven Spielberg, ale kvůli zrušení ceremoniálu ho dostane až příští rok.

Zlaté globy, udělované asociací zahraničních novinářů, bývají považovány za jeden z indikátorů toho, kdo má šanci dostat Oscara. Tyto nejznámější komerční filmové ceny budou uděleny 24. února, ale stále není jisté, jestli je také nepoškodí stávka scénáristů. Ta trvá už měsíce a řešení se nedaří nalézt. Scénáristé požadují větší podíl zisku z prodeje DVD a z internetového prodeje.

Přehled hlavních cen:

Nejlepší dramaJoe WrightPokání
Nejlepší muzikál a komedieTim BurtonSweeney Todd
Nejlepší herečka v muzikálu a komediiMarion Cotillard"La Vie En Rose
Nejlepší herec v muzikálu a komediiJohnny DeppSweeney Todd
Nejlepší herec v dramatu:Daniel Day-LewisAž na krev
Nejlepší herečka v dramatuJulie christieováDaleko od ní
Nejlepší režisérJulian SchnabelSkafandr a motýl
Nejlepší scénářEthan Coen a Joel CoenTahle země není pro starý
Nejlepší neanglicky mluvený film:Julian SchnabelSkafandr a motýl
Nejlepší animovaný film:Brad BirdRatatouille

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám