Hlavní obsah

Židovské památky získaly téměř 280 miliónů na obnovu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během tří let bude v České republice zrekonstruováno patnáct židovských památek, převážně synagog. Rozhodnutí o přidělení evropské dotace ve výši 279,7 miliónu korun převzal ve středu v Jičíně z rukou ministra kultury Václava Riedlbaucha předseda Federace židovských obcí v České republice Jiří Daníček.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ministr kultury Václav Riedlbach (vlevo) a předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček podepsali v jičínské synagoze smlouvu o čerpání peněz na obnovu židovských památek.

Článek

Slavnostním aktem v jičínské synagoze odstartoval projekt Revitalizace židovských památek, v jehož rámci vznikne na území sedmi krajů síť deseti oblastních center židovské kultury.

„Tato centra budou v Úštěku, Jičíně, Brandýse nad Labem, Plzni, Březnici, Nové Cerekvi, Polné, Boskovicích, Mikulově a Krnově,“ vyjmenoval koordinátor projektu Jan Kindermann.

V revitalizovaných památkách, mezi které jsou zahrnuty synagogy, sídla bývalých obcí, rabínské domy nebo židovské školy, se budou konat výstavy, přednášky, koncerty, zřízeny v nich budou expozice dějin židovských komunit jednotlivých regionů.

Podle ředitele Židovského muzea v Praze Leo Pavláta je projekt významný i proto, že bude ve zrekonstruovaných objektech připomenuta židovská kultura.

 Prevence projevů extrémismu

„Židé se spolupodíleli na rozvoji regionů, v nichž žili. Nové expozice budou příležitostí hovořit o multikulturnosti jako prevenci proti projevům extremismu a netolerance. V neposlední řadě tyto památky vytvoří síť turistických cílů, což bude mít kulturní význam i ekonomický přínos,“ míní Pavlát.

V České republice se dochovalo na devadesát synagog, dalších 150 budov památkové povahy, jako byly židovské školy, mikve, špitály, a na 350 židovských hřbitovů.

„Je to jeden z mála síťových projektů, což přináší velké nároky na koordinaci. Bohužel historický odkaz je zanedbaný v celé republice.

Vnitřní dluh památkové péče u nás činí 65 až 70 miliard korun,“ dodal ministr Riedlbauch a doplnil, že smysl opravy není v tom pouze památky opravit, ale nabídnout jejich další využití. „A to tento projekt splňuje,“ uzavřel ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám