Hlavní obsah

Židovská čtvrť v Boskovicích je zachráněna, festival frčí dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemladí již pánové se šedivými vlasy, často svázanými do culíku, a jejich ženy. Teenageři s krosnami. Rodiny s kočárky. Děti nejrůznějšího věku. Místní ctihodní občané, kteří na sebe oblékli rebelská trička ze svého mládí a vyrazili se pohupovat v rytmu hudby. Tak vypadá Festival pro židovskou čtvrť v jihomoravských Boskovicích.

Festival pro židovskou čtvrť v Boskovicích potrvá do neděle.Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Unikátní multižánrový festival se odehrává doslova po celých Boskovicích, které se jednou za rok mění z ospalého provinčního města na pulsující centrum hudby, divadla, výstav, filmů i přednášek, na něž se sjíždí tisíce návštěvníků z celé republiky. Scény jsou u zámku, u hradu nebo v letním kině, organizátoři přitom pamatují i na děti, pro něž jsou přichystána speciální představení či promítání.

Festival vznikl na začátku devadesátých let s cílem zachránit místní židovskou čtvrť. Tam ještě v polovině 19. století žilo téměř dva tisíce lidí. Po konci druhé světové války jich zůstaly dvě desítky. Nechybělo potom mnoho a unikátní, ale notně zchátralý urbanistický komplex židovské čtvrti mohl být nenávratně poničen. Proti tomu se už od osmdesátých let stavěly občanské aktivity, jejichž snažení vyvrcholilo prvním Festivalem pořádaným s pražským spolkem Unijazz.

Dnes je židovská čtvrť včetně synagogy nebo mikve dávno zachráněna, festival ale trvá dál.

„V devadesátkách to bylo trochu divočejší, alternativně zaměřené. Vystupovaly tu undergroundové kapely, které by už dneska asi nemohly takto fungovat. Postupně se festival žánrově proměňoval a stával se přístupnější běžnému návštěvníkovi, který není skalním fanouškem experimentu nebo alternativy. Třeba v letním kině vystupují kapely pohybující se už na hraně popu,“ popsal Novinkám jeden z hlavních organizátorů Antonín Kocábek.

„České festivaly oplývají tím, že točí neustále ta stejná jména. My se snažíme pokaždé představit nové umělce, kteří nám dorůstají každý rok. Navíc jsme opravdu multižánrovou akcí, v hudbě se snažíme obsáhnout velkou šíři stylů, jsou tu divadla, výtvarné umění a třeba filmů je tu tolik, že tu návštěvník může strávit několik dní, aniž by vyšel z kina a slyšel nějakou kapelu,“ zdůraznil Kocábek široký záběr akce.

Letos se akce koná už po jednatřicáté. „Ještě loni jsme měli trochu obavy, aby zas nebyly nějaké covidové restrikce, letos už jsme byli ve větším klidu. Myslím, že si tu vybere snad každý návštěvník, navíc i samotné Boskovice jsou krásné a stojí za vidění,“ pozval k návštěvě festivalu Kocábek. Akce trvá až do neděle.

Poslední zahoukání a sbohem. S lokálkou na Blanensku se loučily davy lidí

Domácí

Reklama

Související témata:
Festival Boskovice

Výběr článků

Načítám