Hlavní obsah

Zevrubný pohled na osobnost Jana Masaryka. S hlasem Františka Kreuzmanna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč zemřel Jan Masaryk? Tahle otázka zůstává nezodpovězená od noci z 9. na 10. března roku 1948, kdy byl pod okny svého bytu na ministerstvu zahraničí v Černínském paláci nalezen mrtev ministr zahraničí Jan Masaryk. A právě tahle otázka se stala i názvem reportážní audioknihy Petra Kettnera a I. M. Jedličky, která vyšla v podání herce Františka Kreuzmanna.

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Článek

Reportáž původně vznikla v roce 1968, kdy se téma Masarykovy smrti po letech mlčení dostalo do popředí zájmu nejen veřejnosti, ale i justice.

Pochopitelně jenom nakrátko, protože v nastalém období normalizace si opět vysloužilo přísné tabu, díky němuž dotyčná kniha poprvé vyšla až po roce 1990.

Je na ní ovšem podstatná skutečnost, že v době, kdy se do ní oba autoři pustili, žila ještě většina těch, kteří měli a mohli k danému tématu co říci.

Shromažďuje autentické výpovědi Masarykových nejbližších spolupracovníků, tajemníků, zaměstnanců ministerstva, ale i jeho přátel. A jsou to vzpomínky a výpovědi mnohdy velmi protichůdné. V drtivé většině spíše podporují dobovou verzi o sebevraždě jako zoufalém gestu mimořádného státníka a celoživotního demokrata vůči nastupujícímu komunistickému teroru, jemuž nemohl zabránit.

Jsou tu ovšem i fakta opačná, která znevěrohodňují možnost sebevraždy, ať už s ohledem na Masarykovy povahové rysy, či prokazatelné věcné a technické skutečnosti. Celá věc je i po dalším více než půl století od okamžiku, kdy kniha vznikla, záhadou.

Ovšem dalším velkým přínosem tohoto titulu je i velmi zevrubný pohled na osobnost Jana Masaryka jako takového. Prostřednictvím osob z jeho nejbližšího okolí se otevírá možnost poznat z blízka jeho zvyky, povahu a chování a po pravdě řečeno si plně uvědomit, jak velkou a přitom bezprostřední osobností tenhle národem milovaný politik ve skutečnosti byl.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Proč zemřel Jan Masaryk? - Petr Kettner, Ivan Milan Jedlička

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám