Hlavní obsah

Ženská nahota objevovaná v kutnohorských uličkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miloš Truhlář byl dlouho pevně spojen s fotografováním folkové a country hudby, world music, ale i zvířat v divoké přírodě. Později ho začala zajímat i tvorba ženských aktů. Na výstavu Kutnohorské noční bosorky, která je do 16. října k vidění v Městském společenském domě v Kolíně, vybral dvacet osm černobílých snímků, na kterých zobrazil dvacet modelek.

Foto: Miloš Truhlář

Miloš Truhlář přistupuje k ženskému aktu s noblesou.

Článek

K tomu si vybral exteriér křivolakých středověkých uliček v Kutné hoře. Udělat v této turisticky vyhledávané destinaci snímky nahých a polonahých paní a dívek, není vůbec jednoduché. Autor na vernisáži uvedl, že musí být vhodné počasí, aby modelky nenastydly, ale zároveň je třeba objevit také liduprázdnou ulici bez aut.

V dnešní době, kde jsou všude kamery, případně příliš všímaví občané, totiž riskuje umělec minimálně pokutu za veřejné pohoršování.

Zakletý příběh skrytý v obrázku

Miloš Truhlář řekl, že za celou dobu měl pouze jedinou zkušenost s paní, jež hnala od okna svého manžela, který se díval na nahotu, což zřejmě doma nenalézal, a svým křikem přerušila tvůrčí proces.

Truhlářovy akty nejsou lascivní. Jeho cílem je nalézat krásu poloskrytou, poukazovat na ni nepřímo, akcentovat nahotu jen náznakem.

A hlavně nechat na pozorovateli, co chce vlastně na obraze vidět, jak daleko je ochoten ve svých erotických představách zajít, nakolik chce vůbec chápat prezentované snímky jako sexuálně zabarvené.

Velmi důležitou složkou autorových děl (samozřejmě kromě krásných modelek) je barokní šerosvit, do kterého své napůl odhalené dámy obléká.

A pak také zakletý příběh, který daný obrázek skrývá. Na jednom z nich jde dívka jen tak v košili, v jedné ruce kalhotky a ve druhé střevíčky (možná odchází od milence po prohýřené noci).

Na záda jí spadá blonďatá andělská hříva a před ní se skví proslulá kamenná Rejskova kutnohorská kašna.

Na jiné fotografii stojí vyzývavá bruneta v minisukni na kočičích hlavách v opuštěné uličce. Zpod napůl odhrnuté vestičky se derou do prosvětlené tmy její ňadra.

Akt nemusí být provokativní

Anebo zcela nahá rockerka s kytarou na bedrech, s lahví a cigaretou v levé ruce, sebevědomě pochodující liduprázdným městem. Obě slečny to asi na mejdanech s tou zábavou poněkud přehnaly, napadne nás. Ovšem na druhou stranu jim musíme při bližším ohledání jejich těl lepé křivky prostě pochválit.

Fotografie Miloše Truhláře ukazují, že ženský akt nemusí být za každou cenu provokativní. A erotično je možné zobrazovat nekonečně mnoha uměleckými způsoby.

Reklama

Související témata:
Miloš Truhlář
Ženské akty

Výběr článků

Načítám