Hlavní obsah

Zemřela zpěvačka Elza Soaresová

Aktualizováno

Brazilská zpěvačka Elza Soaresová, zvaná královna samby, zemřela v Riu de Janeiru. Bylo jí 91 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Elza Soaresová na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Superhvězda latinskoamerické hudby se narodila v roce 1930 v neubožejší oblasti Ria de Janeira (v tzv. favelas) a v mládí prožila hned několik katastrof. Ve dvanácti letech ji otec donutil, aby se vdala. Hned otěhotněla, ale její manžel brzy zemřel a rodina klesla na úplné dno. Budoucí hvězda musela krást jídlo, aby přežila.

Profesionálně začínala zpívat v padesátých letech. Jejím prvním singlem se stala píseň Se Acaso Você Chegasse. Velmi úspěšná byla deska A Bossa Negra z roku 1961. Následovaly desítky dalších jako Sambossa, Na roda do Samba nebo Negro Telefone.

Foto: Odeon

Elza Soaresová na albu Grandes Sucessos.

Její energická, taneční hudba se spoustou perkusí a dechů vyzařovala spíše radost ze života, i když trocha melancholie v jejím zastřeném hrubším hlase vždy zněla. V šedesátých a sedmdesátých letech se stala největší hvězdou samby, vydala celkem třicet desek a její kariéra trvala šest dekád.

Foto: Odeon

Elza Soaresová na desce Sambossa.

V roce 1999 byla rádiem BBC společně s Tinou Turner vyhlášena zpěvačkou tisíciletí.

„Milovaná a věčná Elza odešla, ale zůstane v hudebních dějinách a v našich srdcích a srdcích tisíců fanoušků po celém světě,“ uvedl její mluvčí.

„Legenda naší hudby... nefalšovaná, unikátní, nemající obdoby,“ řekl o Elze bývalý fotbalista Pelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám