Hlavní obsah

Zemřela Naďa Urbánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 83 let zemřela v pátek zpěvačka a herečka Naďa Urbánková. Její skon oznámila na Facebooku dcera Jana Fabiánová.

Naďa Urbánková – ZávidímVideo: Supraphon

 
Článek

„S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19,“ napsala Fabiánová.

Naďa Urbánková byla na konci ledna převezena z nemocnice v Pelhřimově do Prahy. Měla velmi těžký průběh covidu. Před 13 lety prodělala rakovinu prsu a s následky se potýkala do poslední chvíle.

Naďa Urbánková v rozhovoru pro super.cz v roce 2019 hovořila o svém zdravíVideo: super.cz

Pětinásobná zlatá slavice z let 1972 až 1976 na sebe poprvé upozornila v roce 1964, když se objevila ve filmu Kdyby tisíc klarinetů.

Naďa Urbánková od té doby působila v pražském divadle Semafor, kde vystupovala na Návštěvních dnech Šimka a Grossmana. Jiří Grossman pro ni napsal texty k písním Drahý můj a Závidím, v níž se loučil se životem. Další její slavnou písní je Vilém peče housky.

Foto: archiv Semaforu

Jiří Suchý, Naďa Urbánková a Jiří Šlitr na archivním semaforském snímku

Od roku 1969 byla členkou Country Beatu Jiřího Brabce, což jí pomohlo v její hudební kariéře. V první polovině sedmdesátých let byla nejvýraznější českou zpěvačkou, jejíž dobrý repertoár zasahoval široké spektrum posluchačů.

Měla i nezaměnitelnou image s typickými velkými brýlemi.

Foto: Supraphon

Naďa Urbánková – Závidím

Jako herečka se objevila i v oscarových Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela i v dalším jeho filmu na Hrabalovy motivy – v zakázaných Skřiváncích na niti. Hrála i v Pensionu pro svobodné pány nebo ve Zločinu v dívčí škole, v komedii Na samotě u lesa či v Radúzovi a Mahuleně.

V roce 1990 se na čas odmlčela, když se provdala do Švýcarska, později se vrátila k hudbě.

Naděžda Balabánová, jak se za svobodna Urbánková jmenovala, se narodila 30. června 1939 v Nové Pace a vyrůstala ve vesničce Borovnička, kde začala chodit do školy. Absolvovala Vyšší zdravotnickou školu v Trutnově a krátce pracovala jako zdravotní sestra.

Foto: archiv N. Urbánkové

Naďa Urbánková během oslav 80. narozenin

Urbánková po rakovině prsu zahájila očistnou kúru: Piju bylinky a nejím maso

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám