Hlavní obsah

Zemřela herečka Milka Zimková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve věku 71 let zemřela po těžké nemoci slovenská herečka Milka Zimková. Na Slovensku ji proslavil snímek Pásla kone na betóne. České publikum ji nejvíce zná z filmu Proč? o fotbalových chuligánech.

Foto: Profimedia.cz

Milka Zimková na archivní fotografii

Článek

Ve filmu Pásla kone na betóne se Zimková představila v roli hlavní ženské postavy Johany, ale také se podílela na scénáři společně s režisérem Štefanem Uherem. Dvojice měla o filmu odlišné představy a občas docházelo k hádkám. Zimková totiž k filmu napsala také stejnojmennou knižní předlohu.

V televizi se Zimková poprvé objevila v roce 1974 v dramatu Don Juan alebo lásku ku geometrii. Jejím posledním filmovým počinem bylo drama Modrý kámen z roku 2004.

Českému publiku je známá z filmu Proč?, který se věnuje negativním dopadům fotbalového chuligánství. Zimková ve filmu sehrála roli průvodčí, kterou chtějí chuligáni vyhodit z vlaku. Fotka z této scény se stala ústředním plakátem filmu režiséra Karla Smyczka.

Zimková vystudovala v roce 1973 herectví na divadelní fakultě DAMU v Bratislavě. Po studiích pracovala v divadle v Trnavě. Kromě herectví byla také režisérkou, autorkou monodramat a spisovatelkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám