Hlavní obsah

Zemřela legenda českého filmu Alois Fišárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu, ve věku osmdesáti let, zemřel filmový střihač, pedagog, držitel šesti Českých lvů Alois Fišárek. Pracoval mimo jiné s režisérem Janem Svěrákem. Podílel se na jeho snímcích Akumulátor 1, Kolja, Tmavomodrý svět, Kuky se vrací nebo na filmu Kanárek od režiséra Viktora Tauše. Jedním z jeho posledních filmů, na němž se podílel, byl snímek Dvě slova jako klíč. Do kin šel letos v létě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V pražském Rudolfinu byli 10. března 2018 vyhlášeni vítězové 25. ročníku filmových cen Český lev. Na snímku Alois Fišárek s cenou za celoživotní přínos české kinematografii

Článek

Informaci přinesla jako první agentura ČTK. „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že český filmový střihač Alois Fišárek nás opustil v poklidném spánku,“ uvedla pro ni Fišárkova dcera Anežka.

Alois Fišárek je v česko-slovenské kinematografii legendou. Novinky.cz s ním mluvily naposledy loni v Karlových Varech, kde na mezinárodním filmovém festivalu představoval Dvě slova jako klíč režiséra Dana Svátka.

Střihačská legenda Alois Fišárek: Kdybych nepracoval, tak umřuVideo: Novinky

Vysvětlil mimo jiné, proč stále pracuje: „Kdybych nepracoval, tak bych umřel. Musím pracovat, protože jsem vždy pracoval tak intenzivně, že jsem si nevybudoval žádné koníčky. Tudíž, když nemám žádné koníčky, tak raději pracuji.“

Střihačská legenda Alois Fišárek: Kdybych nepracoval, tak umřu

MFF KV

Vedle tohoto projektu se podílel také na rozsáhlém díle režiséra Viktora Tauše Amerikánka. Ta do kin teprve zamíří.

Desítky let, stovky projektů

Syn malíře Aloise Fišárka se narodil 7. ledna 1943 v Opočně. Studia na katedře střihu FAMU – jak uvádí ČSFD.cz – dokončil v roce 1968. Jako střihač působil v letech 1965 až 1972 u Československého armádního filmu, v letech 1974 až 1996 u Krátkého filmu.

V období 1968 až 2002 vyučoval na FAMU, kde vedl katedru střihové skladby, později působil jako pedagog na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku.

Za svůj profesní život se podílel na stovkách filmů, seriálů i dokumentů.

Reklama

Související témata:
Alois Fišárek
Filmoví střihači

Výběr článků

Načítám