Hlavní obsah

Zemřela herečka LeBeauová, Bogartova milenka z Casablanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 92 let zemřela Madeleine LeBeauová. Byla poslední žijící herečkou ze slavného filmu Casablanca, v němž si zahrála opuštěnou milenku majitele nočního klubu v podání Humphreyho Bogarta.

Madeleine LeBeauová ve filmu Casablanca

Článek

Lebeauová zemřela ve Španělsku už v první květnový den, ale její nevlastní syn Carlo Alberto Pinelli potvrdil úmrtí pro magazín Hollywood Reporter teprve nyní.

Narodila se u Paříže v roce 1923, z Francie ale utekla před nacisty. To už byla vdaná za slavného herce Marcela Dalia.

Madeleine LeBeauová poprvé zazářila v Hollywoodu v roce 1941 v romantickém filmu Hold Back the Dawn (Brána ke štěstí). Nejzásadnější však byla role v Casablance o rok později. Zde si zahrála milenku hlavního hrdiny, kterého ztvárnil Humprey Bogart.

Ten hrál majitele amerického nočního klubu v Casablance v Maroku, které tehdy ovládala vichistická Francie. Bogart ve filmu volí mezi láskou k ženě a pomoci jejímu manželovi k útěku, aby mohl pokračovat v boji proti nacistům.

LeBeauová je hrdinkou scény v klubu, při níž osazenstvo zpívá francouzskou hymnu Marseillaisu a přehluší tak zpívající německé vojáky. LeBeauová pak před nacistickými důstojníky zakřičí: Viva la France.

Madeleine LeBeauová v Casablance. Ve scéně křičí Viva la France před nacistickými důstojníky

Není bez zajímavosti, že v Casablance hrál i manžel LeBeauové Dalia, který během natáčení podal žádost o rozvod. Herečka se pak znovu vdala až v roce 1988, a to za italského scénáristu Tullia Pinelliho (1908-2009), který měl čtyři děti z předchozího manželství.

LeBeauová hrála i v dalších amerických filmech. Velkou roli získala ve válečném dramatu Paris After Dark, menší v Music for Millions.

Po druhé světové válce se LeBeauová vrátila zpět do vlasti. Hrála například v Pařížance po boku Brigitte Bardotové či ve Felliniho filmu 8 1/2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám