Hlavní obsah

Zemřela autorka inspektora Wexforda Ruth Rendellová

– Londýn
Novinky,

Ve věku 85 let zemřela britská autorka detektivek Ruth Rendellová. Napsala přes 60 knih, které byly přeloženy do více než 20 jazyků včetně češtiny. Ještě letos by měla vyjít její poslední kniha, kterou dokončila krátce před mrtvicí.

Foto: Profimedia.cz

Ruth Rendellová na archivním záběru z roku 2008

Článek

Rendellová byla letos v lednu hospitalizovaná kvůli mrtvici. Její stav byl velmi vážný.

Spisovatelka napsala více než 60 knih. Prosadila se hned v roce 1964 svou prvotinou Smrt má jméno Doon.

Její nejoblíbenější knihy byly detektivky s inspektorem Reginaldem Wexfordem, ale pod jménem své babičky Barbary Vineové napsala také mnohem temnější psychologické thrillery. „Ruth a Barbara jsou dva aspekty mne,“ uvedla a dodala, „Ruth je tvrdší, chladnější, více analytická a pravděpodobně agresivnější. Barbara je ženštější. Dlouho jsem chtěla, aby měla svůj hlas stejně jako Ruth. Byl by to jemnější hlas, mluvící pomaleji, je sensitivnější a intuitivnější.“

Její knihy získaly většinou cen pro autory detektivek, byly vysoce hodnoceny, protože svou kvalitou přesahovaly detektivkářskou subkulturu. V roce 1997 byla povýšena do šlechtického stavu.

Na dvacet knih bylo zfilmováno a byl natočen i televizní seriál s příběhy inspektora Wexforda.

Její smrt je další velkou ranou pro britskou detektivní školu, protože loni zemřela další významná autorka P. D. Jamesová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám