Hlavní obsah

Zemřela Astrud Gilbertová, již proslavila píseň Dívka z Ipanemy

V 83 letech zemřela Astrud Gilbertová, kterou proslavila píseň Dívka z Ipanemy. Ve světě zpopularizovala hudební styl bossa nova. Její syn Marcelo potvrdil deníku The Independent, že zemřela 5. června. Příčina úmrtí nebyla zveřejněna.

Foto: Profimedia.cz

Astrud Gilbertová (1940-2023)

Článek

Gilbertová se narodila 29. března 1940 v Salvadoru ve státě Bahia jako Astrud Evangelina Weinertová a během své kariéry, která začala v šedesátých letech, natočila mimo jiné 16 studiových alb, informuje The Independent.

Nejslavnější se ovšem stala píseň Dívka z Ipanemy. Tu v anglické verzi nahráli 18. března 1963 americký saxofonista Stan Getz a brazilský kytarista João Gilberto. Astrud se k ní jako zpěvačka dostala náhodou, když doprovodila do studia svého muže Joãoa. Skladba jinak vznikla o rok dříve, v portugalštině.

Proslavila ji ale právě až Astrud Gilbertová, která předtím, než se do ní pustila, neměla žádné zkušenosti s profesionální hudbou jako interpretka. Poté, co s ní zabodovala po celém světě, mimo jiné získala Grammy za píseň roku, se teprve vydala na profesionální dráhu.

A ač se skladba stala celosvětovým hitem, prodalo se jí více než pět milionů kusů, Gilbertová zviditelnila styl bossa nova, podle blízkých jí moc peněz nepřinesla. Podle jejího syna Marcela nebyla ostatně nikdy oceněna tak, jak by se slušelo a patřilo.

Reklama

Související témata:
Astrud Gilberto
Skladba Dívka z Ipanemy

Výběr článků

Načítám