Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Terry Hall

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve věku 63 let zemřel zpěvák anglické ska skupiny The Specials Terry Hall, uvedl zbytek kapely. Jednalo se o jednu z nejvýraznějších postav britského 2-tone ska, která se nezaměřovala jen na samotnou hudbu, ale jejíž písně byly sociálními komentáři. Skupina hrála i na londýnské olympiádě.

Úryvky z klipů A Message to You Rudi a Ghost TownVideo: AP

 
Článek

„S velkým smutkem oznamujeme skon Terryho po krátké nemoci, našeho skvělého přítele, bratra a jednoho z nejlepších zpěváků, písničkářů a textařů, jací se kdy v této zemi objevili,“ uvedla kapela. „Terry byl skvělý manžel a otec a jedna z nejhodnějších, nejzábavnějších a nejryzejších duší. Jeho hudba a jeho vystoupení zachycovaly naprostou podstatu života - radost, bolest, humor, boj za spravedlnost, ale hlavně lásku,“ dodala ještě skupina.

Foto: Profimedia.cz

Terry Hall (vpravo) s kapelou The Specials na fotografii z roku 2019

Hallův spolupracovník, na Jamajce narozený Neville Staple, byl zprávou o jeho smrti hluboce zarmoucen: „Věděli jsme, že na tom Terry nebyl dobře, ale až doteď jsme si neuvědomovali, jak je to vážné.“

Od punku ke ska

Hall se přidal k The Specials v rodném Coventry krátce po vzniku skupiny v roce 1977, kdy nahradil Tima Stricklanda. Skupina se pak přejmenovala na Automatics, ale tento název nemohla používat, protože ve městě hrála kapela s podobným názvem, a tak vystupovali jako Special AKA a později jen jako Specials.

Skupina patřila k průkopníkům 2-tone ska vycházejícího ze ska a raného reggae ovlivněného punkem. Popularitě kapely pomohlo, když vystupovala před punkovými The Clash, jejichž kytarista Joe Strummer si je oblíbil. I Hall začínal původně s punkem, jako teenager hrál v kapele Squad, ovlivněné právě The Clash. Jeho starší sestra ho pak seznámila s reggae a ska, které inspirovalo i The Clash.

Do singlového žebříčku se poprvé dostali v roce 1979 s debutovým singlem Gangsters, vycházejícím z písně Al Capone od Prince Bustera. Kladně přijaté bylo i debutové eponymní album z téhož roku, po kterém přišlo o rok později temnější More Specials.

Boj proti úpadku a rasismu

V singlovém Top Ten se objevovaly písně Specials po dobu následujících dvou let, přičemž singl Ghost Town, který zachycoval úpadek britských předměstí, se dostal v roce 1981 až na vrchol žebříčku. Píseň vyšla v době zásahů policistů proti bouřícím se dětem imigrantů z karibské oblasti, zejména Jamajčanům. Přistěhovalců se Hall začal zastávat, když zjistil, že do klubů pracujících mohli jen bílí, což ho šokovalo. Skupina se účastnila koncertů Rock Against Racism.

Po vydání Ghost Town se první obsazení kapely rozešlo a Hall s Nevillem Staplem postavili Fun Boy Three. V písni Well Fancy That reagoval na svou zkušenost s pedofilním gangem, o které s rodiči nemluvil.

Prvního reunionu Specials Mk-2 se v devadesátých letech Hall neúčastnil, ale v roce 2008 oznámil obnovení skupiny, k čemuž ho inspiroval návrat Pixies. V roce 2009 se konalo turné ke 30 letům existence a v roce 2012 hráli na závěrečném ceremoniálu londýnské olympiády.

Po smrti bubeníka Johna Bradburyho a odchodu zpěváka Stapleho a kytaristy Roddyho Radiationa se kapela odmlčela. Činnost obnovila v roce 2019, Halla k tomu inspirovala fotografie 18leté dívky Saffiyah Khanové, která se v tričku skupiny postavila pochodu pravicové protimigrační Anglické obranné ligy (EDL) .“Připadalo mi to jako obhájení všeho, co kapela udělala," řekl tehdy Hall. Specials v roce 2019 natočili album Encore, kde Khanová zpívala v písní 10 Commandments. Deska se dostala do čela albového žebříčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám