Hlavní obsah

Zemřel zpěvák a skladatel Leon Russell

Nashville
Aktualizováno

V americkém Nashvillu zemřel ve spánku ve věku 74 let zpěvák, skladatel, pianista a kytarista Leon Russell. Alba vydával od konce šedesátých let, na vrcholu byl v následující dekádě. V roce 2010 na sebe výrazně upozornil společným albem s Eltonem Johnem Union.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Leon Russell na snímku z roku 2011

Článek

Russell je znám nejen svými sólovými alby na pomezí rock´n´rollu, blues a country i soulu, ale také jako doprovodný muzikant řady známých hvězd včetně Erika Claptona, Raye Charlese, Georga Harrisona, Barby Streisandové B. B. Kinga i Franka Sinatry.

V padesátých letech působil v Oklahomě, pak se přestěhoval do Los Angeles, kde působil jako studiový hudebník. Současně ale rozvíjel svůj autorský potenciál.

Své první album Look Inside Asylum Choir vydal v roce 1968, do žebříčku stovky nejlepších LP desek se ale dostal až v roce 1970 s druhým albem nazvaným prostě Leon Russell. Na něm je jeho hit A Song For You.

V té době doprovázel Joe Cockera ve skupině Mad Dogs and Englishmen, protože pro Cockera napsal v roce 1969 píseň Delta Lady.

Úspěch třetí desky

Zahrál si na slavném koncertu pro Bangladéš, který pořádal George Harrison a kde také doprovázel Boba Dylana.

Největší úspěch slavil s třetí deskou Carney, která se dostala až na druhé místo v žebříčku. Z něj vyňatý singl Tigh Rope a This Masquerade byl v čele singlového žebříčku.

Zlatá byla ještě jeho alba Leon Live, Will O´The Wisp a One For The Road natočené s countryovou legendou Williem Nelsonem, protože se od půlky sedmdesátých let přikláněl ke country.

Kvalitu si udržoval i v následujících letech, i když už nebyl na špičce popularity. Tam se vrátil v roce 2010, kdy se deska s Eltonem Johen dostala na třetí místo v žebříčku. O rok později byl jmenován do americké Rock´ n´rollové síně slávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám