Hlavní obsah

Zemřel zakladatel popové kapely Earth, Wind & Fire Maurice White

– Los Angeles • Aktualizováno

Ve věku 74 let zemřel Maurice White, zakladatel a zpěvák americké popové skupiny Earth, Wind & Fire. White, který byl rovněž bubeníkem, skladatelem a hudebním producentem, zemřel ve středu doma v Los Angeles, oznámil jeho bratr Verdine White.

Earth, Wind and Fire a píseň Shining Star

 
Článek

„Můj bratr, hrdina a nejlepší přítel Maurice White zesnul pokojně minulou noc ve spánku," napsal Whiteův bratr na facebookové stránce kapely, které byl rovněž členem. Zatímco „svět přišel o dalšího velkého hudebníka a legendu", prosí rodina podle Verdinea Whitea o respektování soukromí.

Přesná příčina úmrtí nebyla oznámena. Whiteovi byla na konci 80. let diagnostikována Parkinsonova choroba.

Chicagská skupina Earth, Wind & Fire, kterou White založil v roce 1969, byla na vrcholu slávy v 70. letech a na počátku let osmdesátých. Prodala přes 90 miliónů desek, což z ní činí jednu z komerčně nejúspěšnějších hudebních formací všech dob. Skupina několikrát vystoupila i v České republice.

Foto: Jeff Christensen, Reuters

Maurice White na snímku z roku 2000.

Chytlavou směs soulu, funku, diska, rocku a latiny obsahují hity jako September, Shining Star nebo Sing a Song, pod nimiž je White podepsán jako spoluautor. Earth, Wind & Fire získali šest cen Grammy a samotný White jich má na kontě sedm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám