Hlavní obsah

Zemřel skladatel Mikis Theodorakis, proslavil ho Řek Zorba

• Aktualizováno

Řecký skladatel Mikis Theodorakis zemřel ve věku 96 let. Proslavil se mimo jiné hudbou k filmu Řek Zorba.

Upoutávka na film Řek ZorbaVideo: 20th Century Fox

 
Článek

Mikis Theodorakis, který se narodil 29. července 1925 na ostrově Chios, vystudoval v Aténách a později pokračoval v Paříži. Do vlasti se vrátil v roce 1960. Tam ho inspirovali k tvorbě řečtí básníci jako Odysseas Elytis, Jorgos Seferis a Janis Ritsos.

V roce 1964 stvořil hudbu pro notoricky známý film Řek Zorba. Jeho píseň Zorba (Zorba's dance) proslavila po celém světě řecký styl syrtaki, který vychází ze staršího rembetika a chasapika.

Theodorakis složil i další písně ve stylu syrtaki jako Doxa to theo (Chvála Bohu), Strose to stroma su (Ustel si postel) nebo Sto perijali to krifo (V skrytém přístavu), které interpertovali známí řečtí zpěváci Giorgos Dalaras nebo Grigoris Bithikotsis.

Foto: Profimedia.cz

Mikis Theodorakis

Skladatel se postavil proti řeckému diktátorovi Georgiu Papadopulovi a v roce 1967 byl izolován v domácím vězení i se svou ženou. Slavní umělci Leonard Bernstein či Arthur Miller proti tomu protestovali, načež byl Theodorakis osvobozen a opět emigroval do Paříže. Do Řecka se vrátil až po pádu diktatury v roce 1974. Později složil několik oper a hymnu pro Olympijské hry v Barceloně.

Reklama

Výběr článků

Načítám