Hlavní obsah

Zemřel skladatel a hudebník Eduard Parma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí zemřel skladatel, producent a hudebník Eduard Parma. Bylo mu 72 let. Na kontě měl autorství i produkci řady písniček pro české i zahraniční zpěváky, byl také průkopníkem nových hudebních stylů na české scéně. Podílel se například na příchodu syntezátorové hudby, house music i rapu.

Foto: Profimedia.cz

Eduard Parma

Článek

Narodil se 10. ledna 1950. Jeho otcem byl skladatel a trumpetista Eduard Parma starší. V roce 1974 absolvoval Státní konzervatoř v Praze, hru na klarinet.

Od poloviny sedmdesátých let doprovázel jeho orchestr zpěváky Hanu Buštíkovou a Jiřího Korna. Pro druhého jmenovaného složil úspěšné písně Žal se odkládá nebo Ulice Váci.

Na začátku osmdesátých let se Parma přestěhoval do Velké Británie, kde se zapojil do tamního hudebního života. Se skupinou Times Square vystupoval v legendárním londýnském klubu Marquee. Kapela se na ostrovech prosadila písničkou Paradise.

V roce 1985 v Británii založil nahrávací studio Soul Kitchen Production (SOKIT), v němž natáčeli mimo jiné Jimmy Ross, Adamski a další.

V roce 1991 ho přestěhoval do Prahy. S bratrem Jindřichem Parmou pak založili společnost Parma Productions. Natočil i řadu orchestrálních skladeb, které uspěly v zahraničí, psal hudbu pro filmy i hudbu scénickou.

Produkoval nahrávky Jitky Molavcové, Milana Drobného, Josefa Fouska a dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám