Hlavní obsah

Zemřel scenárista Walter Bernstein, spoluautor Sedmi statečných

Ve věku 101 let zemřel v New Yorku americký scenárista Walter Bernstein, jeden z posledních pamětníků hollywoodského protikomunistického tažení v 50. letech. O své zkušenosti z pohledu oběti napsal scénář k filmu Na Černé listině, který byl nominován na Oscara. Spolupracoval i na scénáři ke slavnému westernu Sedm statečných. Podlehl zápalu plic, informovala s odvoláním na jeho manželku agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Walter Bernstein

Článek

Bernstein se narodil v roce 1919 v New Yorku, za druhé světové války pracoval jako válečný zpravodaj. U filmu se začal prosazovat v 50. letech, slibnou kariéru však utnula studená válka a takzvaný mccarthismus, hon na komunisty řízený tehdejším senátorem Josephem McCarthym.

Bernstein se jako člen americké komunistické strany brzy ocitl na černé listině, kvůli které přišel o pracovní nabídky i přátele a byl pod dohledem amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Jako přivýdělek tehdy poskytoval své scénáře lidem, kteří je vydávali pod svým jménem.

Členství ve straně se vzdal v roce 1956, kdy tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov odsoudil kult osobnosti svého předchůdce Josifa Stalina. „Opustil jsem stranu, ale nikoliv myšlenku socialismu - možnost, že zde může být systém, který není založený na nerovnosti a vykořisťování,” napsal Bernstein ve svých pamětech, jež vyšly v 90. letech.

K práci v Hollywoodu se vrátil na konci 50. let a zanedlouho se podílel na adaptaci scénáře japonského snímku Sedm samurajů režiséra Akira Kurosawy. V 70. letech využil svého příběhu v na Oscara nominovaném scénáři k filmu Na černé listině, kde hlavní roli ztvárnil režisér Woody Allen.

Bernstein byl čtyřikrát ženatý, měl pět dětí. Byl obdivovatelem děl Karla Marxe, Friedricha Engelse a Johna Steinbecka a vyhledával filmy ruského režiséra Sergeje Ejzenštejna. „Knihy mi otevřely mysl, filmy mi otevřely srdce,” napsal.

Reklama

Související články

Zemřel válečný veterán Bernard Papánek

Ve věku 101 let zemřel válečný veterán Bernard Papánek, uvedla ve čtvrtek večer Česká televize. Byl jedním z posledních československých pamětníků bitev...

Výběr článků

Načítám