Hlavní obsah

Zemřel kytarista The New York Dolls Sylvain Sylvain

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 69 let zemřel Sylvain Sylvain ze skupiny The New York Dolls. Kytarista bojoval s rakovinou přes dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Sylvain Sylvain

Článek

„Jak většina z vás ví, Sylvain bojoval s rakovinou dva a půl roku. Ačkoliv bojoval statečně, včera zemřel. Zatímco oplakáváme jeho ztrátu, uvědomujeme si, že konečně našel klid a už ho nic nebolí,“ uvedla jeho žena Wanda O’Kelley Mizrahiová.

Sylvain byl původem Egypťan, narozený roku 1951 v Káhiře. Jeho rodiče se odstěhovali do Francie a potom do New Yorku. Nejdříve tam vstoupil do kapely Actress (Arthur Kane, Johnny Thunders a Billy Murcia) a nakonec spoluzaložil the New York Dolls. Jméno si půjčili od obchodu, který opravoval hračky – New York Doll Hospital.

Foto: Profimedia.cz

The New York Dolls

Sylvain výrazně přispěl i jako autor a pianista k prvním dvěma albům americké kapely, která představovala most mezi punkem, rokenrolem, glamem a popem.

Velmi výrazný byl debut z roku 1973, zařazený mimo jiné mezi nejvýznamnější alba všech dob magazínem Rolling Stone.

„New York Dolls šlohli riffy Chucku Berrymu a Fats Dominovi a pořádně je nafoukli  naštvaností a kytarovými efekty,“ napsali o nich tehdy.

Slavné jsou zejména písničky Personality Crisis a Bad Girl. Skupina ale proslula také svou vizáží. Bláznivé blyštivé oblečky, androgynní ladění, make-up, rtěnky a šílené účesy předznamenaly osmdesátá léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám