Hlavní obsah

Zemřel scenárista Václav Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 89 let zemřel scenárista a dramaturg Václav Šašek. Podílel se na filmech Ecce Homo Homolka, Vesničko má středisková, Helimadoe nebo Kolja.

Foto: Profimedia.cz

Václav Šašek

Článek

Šašek patřil k nejvýznamnějším českým scenáristům a dramaturgům. Pro film a televizi napsal více než tři desítky scénářů.

Počet filmů, na kterých spolupracoval jako dramaturg, se blíží šedesátce. Patří k nim desítky titulů, které jsou považovány za zlatý fond československé, respektive české kinematografie.

Od novin k filmu

Václav Šašek vystudoval Filozofickou fakultu UK, obor česká literatura. Poté byl zaměstnán ve Večerní Praze. V roce 1960 se stal dramaturgem na Barrandově ve slavné tvůrčí skupině Šebor–Bor, a ocitl se tak v centru tzv. české nové filmové vlny.

Můj táta slavný filmař

Styl

Jeho první prací byla dramaturgie scénáře Miloše Formana podle povídky Josefa Škvoreckého Eine kleine Jazzmusik.

Natáčení bylo nakonec zakázáno, ale spolupráce s Formanem pokračovala. Václav Šašek byl dramaturgem všech jeho filmů před jeho emigrací.

Foto: Věra Keilová, Právo

Miloš Forman

Poté spolupracoval mimo jiné s režisérem Jaroslavem Papouškem, s dvojicí Smoljak–Svěrák (Na samotě u lesa, Kulový blesk) a později se podílel na scénářích Zdeňka Svěráka (Vesničko má středisková, Obecná škola, Kolja).

Foto: archív Petry Vlčkové

Jaroslav Papoušek

Posledním velkým jeho tvůrčím počinem byl pak scénář k oceňovanému televiznímu filmu Zločiny v Polné (2016).

Ten zachycuje takzvanou hilsneriádu, tedy protižidovské nálady české společnosti koncem 19. století, které vyplují na povrch v souvislosti s vraždou křesťanské dívky Anny Hrůzové. Následný proces s židem Leopoldem Hilsnerem se změnil v otevřenou náboženskou nenávist.

Václav Šašek (1933–2023)

  • Narodil se 14. října v Hnidousech, dnes Švermov.
  • Proslavil se jako dramaturg a scenárista. Jeho práce je spojena především s československým filmem, jeho novou vlnou v 60. letech 20. století.
  • Do Filmových studií Barrandov nastoupil v roce 1960, a to do tvůrčí skupiny Šebor–Bor. Jeho první realizovaný film jakožto dramaturga byl Černý Petr režiséra Miloše Formana.
  • Mezi nejdůležitější filmy, ke kterým napsal scénář patří Intimní osvětlení, na kterém spolupracoval s Jaroslavem Papouškem. Za scénář k filmu Helimadoe obdržel v roce 1994 Českého lva.

K divácky vděčným snímkům, na nichž se Šašek podílel, patřily po sametové revoluci také třeba Akumulátor 1 (1994), Výchova dívek v Čechách (1997), k nimž psal scénáře.

Jako dramaturg se podílel na další řadě slavných, úspěšných titulů. Namátkou třeba na filmech Nabarvené ptáče (2019) či Tobruk (2008). Oba spojuje také režisér Václav Marhoul.

Natáčí se poslední komedie Jaroslava Papouška, autora Homolkových

Vaše zprávy

Zemřel herec Petr Pelzer. Primář z Učitele tance či Emil z Helimadoe

Kultura

Reklama

Související témata:
Václav Šašek

Výběr článků

Načítám