Hlavní obsah

Zemřel režisér Vladimír Drha

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Filmový a televizní režisér Vladimír Drha zemřel v noci na středu. Bylo mu 73 let. V posledních letech natočil film Anglické jahody.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Drha

Článek

Vladimír Drha začínal v roce 1970 filmem Návštěvy o politických vězních z padesátých let, ale komunisté vzápětí projekt zakázali a film už se nedočkal premiéry.

V sedmdesátých a osmdesátých letech natočil desítky titulů, které však až na výjimky odnesl čas. Šlo o snímky jako Dneska přišel nový kluk, Šťastný domov, Restaurace, Mezek, Ticho v soudní síni, Dotyky a Citlivá místa.

Podle známé předlohy Vladimíra Párala vznikl film Muka obraznosti. Vyprávěl o mladíkovi, jenž v 50. letech nastupuje do textilní továrny a předpokládá, že jej čeká slibná kariéra. Připadá si jako Julian Sorel ze Stendhalova románu Červený a černý.

Foto: ČTK

Pavla Tomicová, Nina Divíšková a Vladimír Drha v pauze během natáčení Anglických jahod.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hlavní hrdinové nového českého filmu Marie Štípková a Ivan Lupták na mostě v Davli, kde se budou natáčet některé scény.

Drhovým posledním celovečerním filmem byly Anglické jahody z roku 2008.

Jinak natočil několik dokumentů a po revoluci se uplatnil v televizi jako režisér nekonečných seriálů Velmi křehké vztahy, Rodinná pouta a Nováci. I když nebyl hercem, mihnul se ve slavném filmu Žert podle románu Milana Kundery nebo ve filmu Mezek a v Anglických jahodách.

Reklama

Výběr článků

Načítám