Hlavní obsah

Zemřel praotec zombie hororů Romero

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Ve věku 77 let zemřel americký režisér a mistr hororu George Romero, kterého proslavil jeho režijní debut z roku 1968 Noc oživlých mrtvol. Tímto přelomovým a dnes už kultovním černobílým snímkem vnesl Romero do hororového žánru postavy tajemných zombie a inspiroval jím celou řadu následovníků.

Trailer k filmu Noc oživlých mrtvol (1990)

 
Článek

Romero zemřel v neděli „pokojně” ve spánku, sdělil agentuře DPA filmařův manažer Chris Roe. Podle jeho slov trpěl rakovinou plic.

George Romero je považován za otce zombie filmů. Natočil na tucet hororů (Creepshow, Dvě ďábelské oči) a svůj poslední snímek, Survival of the Dead, představil v roce 2009 na filmovém festivalu v Benátkách. O snímku řekl Právu: „Měl jsem v hlavě příběh odehrávající se na uzavřeném, odlehlém ostrově, kde lidé žijí postaru, ovládáni svými tradicemi. Řekli byste si, že je netknutým rájem. Hrdinové filmu tam utíkají v domnění, že naleznou útočiště a bezpečí, ačkoli právě tam na ně čekají zombie. Uvědomil jsem si, že za všemi válkami a konflikty je obyčejné kmenové cítění. Máme vždy strach z cizího, odlišného. Inspirací mi byl i klasický Wylerův film Velká země. Nakonec příběh nás staví před zcela kardinální otázku naší civilizace, jestli dovede člověk odpustit svému nepříteli či nikoliv.”[celá zpráva]

Foto: Tony Gentile, Reuters

Americký režisér a mistr hororu George Romero

Svůj první celovečerní film však podle mnoha kritiků i diváků už nikdy nepřekonal.

O svém debutu v roce 2010 Právu prozradil: Zkrátka jsem chtěl udělat něco úplně nového, originálního. Tehdy mě napadlo, jak by to asi vypadalo, kdyby se mrtví vrátili zpátky na zem. Nezapomeňte, že končila 60. léta, kdy jsme byli všichni plni vzteku a vzdoru. Chtěli jsme šokovat, zavrhovali jsme generaci našich rodičů. Takže se nakonec i v zombie filmech odrazily dobové politické nálady.

Na jeho úmrtí už reagovalo několik osobností, jako například spisovatel Stephen King, jehož knihu Druhé já převedl Romero na filmové plátno v roce 1993. King Romera označil za oblíbeného spolupracovníka. „Nikdo jiný už nebude jako ty,” citovala Kinga agentura AP.

Reklama

Související témata:

Související články

George Romero: Zombie jsou oběti

Americký režisér George A. Romero (70) je považován za otce zombie filmů, subžánru hororů, v nichž z hrobů vylézají mrtvoly, aby terorizovaly své okolí. Do...

Výběr článků

Načítám