Hlavní obsah

Zemřel novinář a spisovatel Milan Schulz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 83 let zemřel v pondělí v Mnichově český novinář a spisovatel Milan Schulz. Oznámil to Český rozhlas. Schulz v letech 1970-1994 pracoval jako komentátor, moderátor, redaktor domácího bloku a vedoucí redaktor pořadu Události a názory v Rádiu Svobodná Evropa v Mnichově.

Foto: Profimedia.cz

Milan Schulz

Článek

Po přestěhování stanice do Prahy zde pracoval až do roku 1996, poté s ní spolupracoval jako volný autor. V České televizi po listopadu 1989 moderoval se svým synem Martinem Schulzem publicistický pořad Sněží.

Dramatik, prozaik, básník, literární kritik a publicista Milan Schulz se narodil 6. dubna 1930. Za okupace byl nucen z rasových důvodů přerušit studium gymnázia v Praze. Stal se papírnickým učněm, středoškolské vzdělání dokončil po válce na Benešově gymnáziu, kde maturoval v roce 1949. Poté studoval češtinu a ruštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a po absolutoriu pracoval v redakci Literárních novin.

V Semaforu i v Literárních listech 

Foto: Profimedia.cz

Redaktoři Rádia Svobodná Evropa v Mnichově Jozef Špetko a Milan Schulz v mnichovské redakci

V letech 1959-1965 byl současně externím dramaturgem divadla Semafor a až do druhé poloviny 60. let spolupracovníkem kabaretu Paravan. Od roku 1966 byl vedoucím redaktorem dvouměsíčníku Orientace, v letech 1968 a 1969 redaktorem Literárních listů a Listů.

Jako televizní kritik se Schulz v 60. letech zúčastnil řady zahraničních televizních festivalů (Monte Carlo, Cannes, Řím) a po navázání spolupráce s Pavlem Tigridem v Cannes několikrát soukromě navštívil Francii. Z římského festivalu v září 1969 se nevrátil, emigroval do Německa a natrvalo se usadil v Mnichově. Až po odchodu do důchodu zde pracoval v českém vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa.

Publikoval od roku 1953. Přispíval do periodik, v nichž pracoval, a dále postupně do Mladé fronty, Nového života, Května, Hosta do domu, Plamene, Filmových a televizních novin. Bez uvedení jména i do exilového časopisu Svědectví (Paříž). V exilu publikoval ve Svědectví (Paříž), Proměnách (New York), Obrysu (Mnichov), Listech (Řím) a na počátku 70. let i v Amerických listech (New York). V roce 2006 odvysílal Český rozhlas 3 - Vltava desetidílný cyklus jeho vzpomínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám