Hlavní obsah

Zemřel herec Ladislav Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 90 let zemřel v neděli herec Ladislav Trojan. Oznámila to jeho rodina.

Foto: Dušan Dostál, ČTK

Herec Ladislav Trojan

Článek

„Dnes nad ránem zemřel náš milý táta, herec Ladislav Trojan. Odešel ve spánku, v klidu a míru. Úsměv měl na tváři do poslední chvíle,“ uvedli v neděli ráno na sociálních sítích jeho synové – producent, režisér Ondřej Trojan a herec Ivan Trojan.

První byla princezna

Ladislav Trojan začínal s divadlem jako dítě. V rozhovoru pro Právo zavzpomínal, že si zahrál také jako malý školák princeznu. Bylo to také poprvé a naposledy, co podobnou roli získal: „Já si rozhodně pamatuji, že to byla moje první, i poslední holčičí role. Ještě někdy holku?! Nikdy! Tehdy na mě princezna prostě zbyla. Chodil jsem do katolické základní školy se samými kluky. Někdo ji dělat musel… Zmíněné představení se zahrálo naštěstí jen jednou, pro rodiče.“

Děda a vnuk Trojanovi: O pohádkách, rodině i fotbalu

Styl

O tom, že jednou bude hrát, ovšem nijak výrazně nesnil: „K divadlu jsem se navážno dostal až během gymnázia, díky jednomu skvělému profesorovi. A víte, co je zajímavé? Tu první pohádku jsem hrál v orlovně v pražských Dejvicích. Byl tam takový malý sál, kde naše škola podobné akce mívala. Moje maminka tam chodívala i na cvičení. Během let se prostor proměnil v dnes slavné divadlo, kde hraje roky Ivan. Vtipné, co?“

Vášeň pro herectví

Ladislav Trojan patřil mezi herce, kteří svou práci opravdu milovali, přemýšleli o ní i doma. I když v posledních letech už profesi opustil, stále se zajímal, co se v oboru děje.

„Vyzvídám nejčastěji na Ivanovi: co točí, co je nového v divadle, jak je s čím daleko, takové to bla bla. On z toho odvázaný není, což vím. Odpovídá dost stručně,“ smál se v rozhovoru s tím, že se synovi ani nediví. Ví, že toho „má moc“.

Na kultovní Samotáře navážou Děti samotářů s mladým Trojanem

Kultura

On sám si poslední role zahrál – jak říkal drobničky – ve dvou filmech, které šly do kin v roce 2019. Role dostal v úspěšných Vlastnících i ve snímku Cena za štěstí, kde se před kamerou sešel mimo jiné s vnukem Josefem.

Na prvním místě? Rodina

Náš rozhovor vznikal před několika lety, od začátku v něm dával najevo, že v životě si ze všeho nejvíc váží své rodiny. Své blízké miloval, ale hlídací dědeček nikdy nebyl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatelem umělecké dynastie Trojanů je oblíbený herec Ladislav Trojan, zde s Josefem.

„Láďa není děda. Je duchem svěží třicátník, co ho znám,“ říkal k tomu tehdy jeho vnuk Josef Trojan, jehož také živí hraní.

Láďo mu tak říkávali nejen vnuci, ale i jeho blízcí. Pro všechny ostatní zůstane navždy jedním z chalupářů z legendárního televizního seriálu Tři chlapi v chalupě.

Ladislav Trojan (1932–2022)

  • Narodil se 1. srpna 1932 v Praze, zemřel 18. prosince 2022.
  • Od dětství hrál ochotnické divadlo, věnoval se i baletu a po absolutoriu gymnázia studoval na pražské DAMU.
  • Profesionální kariéru začínal v pražském Realistickém divadle, dnes Švandovo divadlo na Smíchově, následně přešel do Městských divadel pražských, následovaly další divadelní scény.
  • Do povědomí českých televizních diváků se zapsal natrvalo jako třetí chlap v druhdy velmi oblíbeném televizním seriálu Tři chlapi v chalupě, kde si zahrál nejmladšího člena dynastie Potůčkovic rodiny (syna Potůčka) společně s Lubomírem Lipským (děda Potůček) a Janem Skopečkem (otec Potůček).
  • Od roku 2011 moderoval i Kouzelnou školku, kde hrál dědu Láďu, tam skončil v listopadu 2018.
  • Během své kariéry odehrál stovky malých i větších rolí jak v divadle, tak v televizi, v níž začal hrát již v druhé polovině 50. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám