Hlavní obsah

Zemřel Ladislav Mrkvička

Novinky, fia

Ve věku nedožitých 82 let zemřel v neděli herec Ladislav Mrkvička. V pondělí ráno o tom informovalo Národní divadlo, v jehož činohře Mrkvička dlouhá léta působil. Kromě toho byl známý také ze spousty televizních a filmových rolí i z dabingu.

Český lev MrkvičkaVideo: ČFTA

 
Článek

Podle zprávy na stránkách Národního divadla zemřel Mrkvička náhle. Podle některých médií se potýkal s Parkinsonovou nemocí, která mu už znemožňovala práci.

Naposledy Mrkvička zazářil po boku Jiřího Schmitzera v roli mstícího se protikomunistického odbojáře ve filmu Staříci. Za výkon dostal Českého lva za nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Mrkvička se narodil 2. února 1939 v Praze, herectví vystudoval na DAMU a poté vystřídal několik divadelních angažmá v Ostravě, Hradci Králové a Praze. Od roku 1977 do roku 1990 byl členem souboru Divadla Na zábradlí, poté až do roku 2016 působil v Činohře Národního divadla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Mrkvička zemřel ve věku 81 let.

Na divadle ztvárnil nepřeberné množství rolí, zářil v shakespearovských hrách i v další klasice, např. jako D’artagnan v Rostandově Cyranovi z Bergeracu. Před kamerou se poprvé výrazněji představil v roce 1959 v dramatu Romeo, Julie a tma. Do povědomí veřejnosti se zapsal četnými rolemi v seriálech, např. Panoptikum města pražského, Dobrá Voda, ale i Třicet případů majora Zemana.

V nedávné době ho mohli diváci vidět například v obou sériích úspěšného seriálu Policie Modrava (2015 a 2017) nebo v dramatech Piknik (2014) a Tenkrát v ráji (2016).

Od roku 1998 vyučoval na DAMU, v roce 2012 obdržel Cenu Františka Filipovského za mistrovství v dabingu, byl i uznávaným recitátorem a hercem rozhlasových rolí. V roce 2019 byl oceněn cenou Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.

Trailer k filmu Staříci.Video: CinemArtCZ

Reklama

Výběr článků

Načítám