Hlavní obsah

Zemřel hitmaker Jim Steinman, napsal slavné balady Meat Loafa, Bonnie Tyler a Celine Dion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skladatel Jim Steinman zemřel v pondělí ve věku 73 let. Bez něj by nevznikly některé z největších „dojáků” v dějinách pop music - Total Eclipse of the Heart Bonnie Tyler nebo bombastický debut Meat Loafa Bat Out of Hell.

Foto: Profimedia.cz

Jim Steinman a Meat Loaf v 70. letech

Článek

Steinmanova tvář nebyla obecně známá, protože byl spíše autorem a producentem v pozadí. Spolupracoval na hitech slavnějších kolegů, čtyřikrát byl díky tomu nominován na cenu Grammy a jednou vyhrál s albem Falling Into You, které nazpívala Celine Dion.

Jako skladatel začínal u divadla, je mimo jiné autorem rockového muzikálu The Dream Engine. V divadle se také setkal s mladým zpěvákem Meat Loafem. Hudebně i osobně si porozuměli a začali pracovat na desce plné monumentálních rockových balad Bat Out of Hell, která vyšla v roce 1977 a postupně se stala velkým hitem.

Foto: Profimedia.cz

Jim Steinman

„Jiný takový skladatel není, nikdy se mu nemůžu dost odvděčit. Měl na mě tak silný vliv, vlastně největší vliv v mém životě. Naučil jsem se od něj tolik, že není možné, abych to panu Jimu Steinmanovi někdy vrátil,” řekl Meat Loaf při uvedení  Steinmana do skladatelské síně slávy v roce 2012.

V osmdesátých letech ovšem byly jejich vztahy spíš chladné. Tehdy Steinman pracoval pro Barbru Streisandovou, Sisters of Mercy nebo Bonnie Tyler, které napsal mimo jiné nadčasový megahit Total Eclipse of the Heart.

Měl také vlastní kapelu Pandora’s Box, se kterou vydal dnes už zapomenuté  album Original Sin.

V devadesátých letech se opět spojili s Meat Loafem a vydali desku Bat Out of Hell II: Back Into Hell s hitem I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That). Komerčně byla velkým úspěchem také deska Falling Into You s Celine Dion.

Skladatel se podílel také na muzikálech jako Whistle Down the Wind a zejména Tanz der Vampire, který měl premiéru v Rakousku v roce 1997. V Česku se od roku 2017 uváděl jako Ples upírů s českými texty Michaela Prostějovského.

Reklama

Výběr článků

Načítám