Hlavní obsah

Zemřel historik a politolog Alexandr Ort

Novinky, bab

Ve věku 87 let zemřel v sobotu v Klatovech významný český historik a politolog profesor Alexandr Ort. Redakci Novinek o tom informoval novinář a spisovatel Milan Syruček, Ortův dlouholetý přítel a spolupracovník.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Alexandr Ort na archivním snímku

Článek

Ort se věnoval především české i zahraniční politice a mezinárodním vztahům, mimo jiné vnitřní a vnější politikou Francie.

Vystudoval na Vysoké škole politické a sociální a od roku 1949 přednášel na několika vysokých školách. Akademické prostředí však musel po nástupu normalizace opustit, jelikož byl aktivním účastníkem Pražského jara 1968.

Zpět na univerzitní půdu se vrátil po roce 1989. Na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE stál u vzniku Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka, nejstaršího českého pracoviště zaměřeného na výuku a výzkum mezinárodní politiky a diplomacie.

Ort také působil v různých redakčních radách, přednášel jak doma, tak v zahraničí. Kromě toho zastával post předsedy správní rady Nadace Jiřího z Poděbrad pro evropskou spolupráci, jakož i Výboru sdružení Za evropský dům.

„Jejich odkazu věnoval několik svých děl. Jeho posledním dílem, vydaným v letošním roce v Klatovech, byla studie Češi ve středu Evropy,” uvedl pro Novinky.cz Syruček a pokračoval: „Byl jsem jeho dlouholetým přítelem, společně jsme měli například referáty na mezinárodní konferenci UNESCO v Paříži, věnované 100. výročí narození Charlese de Gaulla, jehož byl velkým ctitelem.”

Alexandr Ort je autorem množství publikací, z nichž některé byly přeloženy do cizích jazyků, a rovněž překladů knih z francouzštiny a ruštiny. V roce 2012 přeložil Paměti Jeana Monneta, jednoho ze zakladatelů Evropské unie. Vydal několik učebnic, například Evropa 20. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám